Do zupy kalafiorowej zawsze dodaję te 2 przyprawy. Dzięki nim ma wyrazisty smak i znika w okamgnieniu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa kalafiorowa to klasyka domowych obiadów, ale wiele osób rezygnuje z niej ze względu na mało wyrazisty smak. Łatwo można to naprawić, dodając do niej dwie znane przyprawy. Sprawią, że domowa zupa kalafiorowa będzie smakować obłędnie. Czym więc doprawić zupę kalafiorową? Poznajcie prosty i szybki przepis na zupę z kalafiora z curry i bazylią.
Co dodać do zupy kalafiorowej, żeby była dobra?
Zupa kalafiorowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Kalafiory cenione są za smak i wszechstronne wykorzystanie w kuchni oraz wysoką zawartość składników odżywczych. Są niskokaloryczne i bez wyrzutów sumienia można je jeść podczas diety odchudzającej.
Zastanawiacie się, czym doprawić zupę kalafiorową, żeby była smaczna? W tym prostym przepisie dodaje się dwie przyprawy, które sprawiają, że smakuje najlepiej na świecie. Tajnymi składnikami podkręcającymi smak domowej zupy z kalafiora są przyprawa curry i suszona bazylia. Włoskie zioła i mieszanka curry świetnie pasują do zupy z kalafiora. Dzięki nim zupa kalafiorowa ma przyjemny aromat i jest przepyszna.
Co najpierw do zupy – kalafior czy ziemniaki?
W tym przepisie zupę kalafiorową robi się w kilku łatwych krokach. Na pewno zastanawiacie się, w jakiej kolejności dodawać składniki, aby zupa się udała. Gotując ją według tego przepisu, najpierw podsmaża się ziemniaki, a następnie wlewa się bulion i dopiero wtedy wrzuca się pokrojonego na różyczki kalafiora. Zupę gotuje się około 20 minut.
Jak zrobić zupę kalafiorową z curry i bazylią?
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z kalafiora, której smak podkręca przyprawa curry i suszona bazylia, nie jest trudny. Przygotowanie składa się z kilku czynności, a zupa jest gotowa w pół godziny. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić na bazarkach i wielu sklepach. Na rynku pojawiły się już młode kalafiory, które idealnie sprawdzą się do tej znakomitej zupy. Zupę można ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym.
Jak więc ugotować pełną smaku zupę kalafiorową z dodatkiem curry i bazylii? Postępując według tego prostego przepisu, danie uda się i zauroczy smakiem całą rodzinę.
- 1. krok – podsmażenie ziemniaków i marchewki z czosnkiem
- 2. krok – wlanie bulionu, dodanie kalafiora i doprawianie zupy curry i bazylią
- 3. krok – dodanie pozostałych składników
- 4. krok – zmiksowanie zupy na gładki krem
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 kalafior
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 płaska łyżka curry
- 1 płaska łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku roztopić masło i smażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę. Mieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Wsypać czosnek granulowany, wymieszać i smażyć minutę.
- Wlać bulion i dodać pokrojonego na różyczki kalafiora. Doprawić curry, bazylią, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut
- Wlać maślankę i dodać musztardę. Wymieszać i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać na obiad posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.