Zupa z serków topionych. Z dodatkiem pieczarek smakuje rewelacyjnie

Zupa z serków topionych
Autor: Shutterstock Prosta i smaczna zupa z serkiem topionym i pieczarkami
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa z serków topionych z pieczarkami to idealna prosta codzienna zupa, którą przygotowuje się szybko i z łatwo dostępnych składników. Jeśli zupa ma być daniem wegetariańskim, wystarczy użyć bulionu warzywnego. Polecamy, bo to świetny pomysł na porcję rozgrzewającej zupy, która gotowa jest w  mniej niż pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 400 g pieczarek
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 topione serki po 100 g 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • 2 litry wody lub bulionu (drobiowego, warzywnego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować wodę lub bulion.
  • Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki, wrzucić do wody, dodać liście i ziele, gotować ok 10 minut.
  • Umyte pieczarki pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oliwie. Dodać do niej pieczarki i lekko zrumienić całość.
  • Pieczarki i cebulę dodać do zupy, gotować ok. 5 minut.
  • Serek topiony wymieszać z kilkoma łyżkami bulionu z zupy (można to zrobić za pomocą blendera). Serki wlać do zupy, całość zagotować i doprawić do smaku.
  • Natkę lub szczypiorek posiekać, dodać do zupy. Podawać np. z grzankami z bagietki, posmarowanymi czosnkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Inne wersje zupy z serków topionych

Zupa z serków topionych jest bardzo uniwersalna bazą, którą można wzbogacić o różne dodatki. Zamiast pieczarek można użyć inne grzybów, w sezonie mogą to być grzyby leśne, zimą boczniaki, grzyby mrożone lub suszone. Ale nie tylko. Oto kilka propozycji dodatków wraz z przepisami:

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz w galerii:

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej