Aksamitna zupa z topionego sera z czosnkowymi grzankami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa z topionego sera to szybka w przygotowany, a jednocześnie bardzo smaczna zupa na karnawałowe imprezy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g serka topionego
- 4 szklanki bulionu z kostki
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka natki
- sól i piperz
- Grzanki:
- 8 kromek bagietki
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Zalać gorącym bulionem i gotować 10 min.
- Serki włożyć do bulionu i rozprowadzić trzepaczką. Zupę zagotować i zdjąć z ognia.
- Zaprawić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
- Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Posmarowane nim kromki ułożyć na blaszce, zapiekać na rumiano w temperaturze 180 st.C.
- Zupę podawać posypaną natką pietruszki.