Aksamitna zupa z topionego sera z czosnkowymi grzankami

2021-03-29
Aksamitna zupa z topionego sera
Autor: Shutterstock Aksamitna zupa z topionego sera to bardzo smaczna zupa imprezowa.
łatwy
20 min
4

Zupa z topionego sera to szybka w przygotowany, a jednocześnie bardzo smaczna zupa na karnawałowe imprezy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g serka topionego
  • 4 szklanki bulionu z kostki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka natki
  • sól i piperz
  •  
  • Grzanki:
  • 8 kromek bagietki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Zalać gorącym bulionem i gotować 10 min.
  • Serki włożyć do bulionu i rozprowadzić trzepaczką. Zupę zagotować i zdjąć z ognia.
  • Zaprawić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
  • Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Posmarowane nim kromki ułożyć na blaszce, zapiekać na rumiano w temperaturze 180 st.C.
  • Zupę podawać posypaną natką pietruszki.