Zupa serowa z porem i skwarkami
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Zupa serowa z porem i skwarkami to posiłek, który syci na długo. Warto mieć przygotowany spory zapas, bo jej smak uzależnia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g żółtego sera
- 1 por
- 2 marchewki
- 4 duże kostki serka topionego
- 300 g wołowiny mielonej
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki białego wina
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyścić, pokroić, odłożyć 2 łyżki, a resztę smażyć 4 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie wlać wino, chwilę dusić i dodać bulion. Gotować 15 min na średnim ogniu.
- Po tym czasie dodać do zupy starty na tarce żółty ser, a po kolejnych 5 minutach topione serki. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni przesmażyć mięso i pozostawione warzywa. Zupę podawać udekorowaną podsmażonym mięsem i warzywami.