Błyskawiczna zupa z cukinii. Zrobisz ją w 15 minut

błyskawiczna zupa z cukinii
Autor: Shutterstock Zupa z cukinii w 15 minut to prosty przepis na pyszny i szybki obiad.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszna i aromatyczna zupa z cukinii to pomysł na szybki obiad w 15 minut. Ten sprawdzony przepis jest najlepszym dowodem na to, że w ciągu kwadransa można zrobić sycący i smaczny obiad. Poznajcie przepis na rewelacyjną zupę z cukinii, która przypadnie do smaku nie tylko zabieganym.

Jak ugotować błyskawiczną zupę z cukinii?

Przepis na tę szybką zupę z dodatkiem cukinii i innych warzyw jest bardzo prosty. Pyszną zupę ugotują nawet ci, którzy nie za dobrze radzą sobie w kuchni. Jej przygotowanie jest banalne, ale wrażenia smakowe są obłędne.

W garnku roztapia się masło i smaży na nim pokrojoną cukinię i marchewkę. Następnie dodaje się czosnek i wsypuje mąkę, a także doprawia solą oraz pieprzem. Smak zupy z cukinii można wzbogacić, dodając mielone chili lub szczyptę przyprawy curry. Do garnka wlewa się bulion warzywny i gotuje zupę przez kwadrans. Na koniec do zupy z cukinii dodaje się posiekany koperek i zabiela śmietanką. Można zastąpić ją jogurtem greckim, co sprawi, że porcja będzie mniej kaloryczna. Na koniec wystarczy ją zmiksować na gładki krem, ale nie jest to obowiązkowa czynność.

Kiedy podawać błyskawiczną zupę z cukinii?

Dzięki temu, że przepis na zupę z cukinii jest tak łatwy, a składniki można kupić przez cały rok, potrawa sprawdzi się bez względu na pogodę za oknem. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. To dobry pomysł na szybki obiad, który można ugotować nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Nadaje się do transportu, więc to super propozycja na jedzenie na wynos.

Z czym podawać błyskawiczną zupę z cukinii?

Do szybkiej zupy z cukinii można podać rożne dodatki, które sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej sycący. Zupa pysznie smakuje z ryżem lub drobnym makaronem. Sprawdzą się też grzanki czosnkowe z chleba czy groszek ptysiowy. Zupę można też zaserwować z pajdą pysznego domowego chleba na zakwasie.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną marchewkę i cukinię pokroić w drobną kostkę.
  • W garnku roztopić masło i smażyć na nim warzywa.
  • Dodać posiekany czosnek i wsypać mąkę. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
  • Z garnka odlać 1 kubek zupy. Wymieszać ze śmietanką i wlać do garnka.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Wsypać koperek i wymieszać.
  • Podawać od razu na obiad.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej