Chleb z otrębami na ziemniakach. Przepis na domowe pieczywo na zakwasie
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chleb z otrębami na ziemniakach jest pyszny i nietrudny do zrobienia w domu. Chociaż połączenie składników może zaskakiwać, to warto spróbować takiego pieczywa. Dodatek puree ziemniaczanego sprawia, że chleb ma doskonałą konsystencję, jest wilgotny w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Oto przepis na pyszny domowy chleb z otrębami na ziemniakach.
Chleb z otrębami na ziemniakach – składniki
Aby upiec ten pyszny chleb z dodatkiem ziemniaków i otrębów potrzebne są proste i niedrogie składniki. Nie ma na niej drożdży, ponieważ chleb wyrasta na zakwasie. Ten składnik można kupić gotowy w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Zakwas oraz mąkę pszenną chlebową i letnią wodę wykorzystuje się do zaczynu, na którym bochenek pięknie wyrasta. Co jeszcze znalazło się na liście produktów?
- mąka pszenna – najlepsza będzie mąka chlebowa typ 650, główny składnik chleba
- puree z ziemniaków – można użyć ziemniaków pieczonych lub gotowanych, sprawdzą się też te z poprzedniego obiadu
- otręby owsiane – bogate w składniki ożywcze i nadające przyjemnego smaku
- sól
Jak zrobić chleb z otrębami na ziemniakach?
Przepis na ten pyszny i chrupiący chleb jest prosty. Uda się już za pierwszym razem pod warunkiem, że będziecie przestrzegać proporcji składników podanych w przepisie i postępować według niego krok po kroku.
Najpierw należy zrobić zaczyn, który powinien wyrastać w ciepłym miejscu 10 godzin. Następnie do zaczynu dodaje się pozostałe składniki, czyli mąkę, ziemniaki w formie puree, otręby owsiane i sól. Po wyrobieniu ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie z ciasta formuje się podłużny chlebek i przekłada do formy. Można wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać otrębami. Chleb w formie odstawia się do ponownego wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub siemieniem lnianym.
Jak upiec chleb z otrębami na ziemniakach?
Pieczenie chleba nie jest skomplikowane, ale ma swoje wymagania. Formę z otrębowym chlebem wstawia się do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 220 stopni C. W tej temperaturze powinien spędzić 15 minut. Po tym czasie temperaturę w piekarniku trzeba obniżyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Po upieczeniu formę wyjmuje się z piekarnika i odstawia na kilka chwil. Następnie bochenek przekłada się na deskę lub na kratkę i odstawia do całkowitego ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- zaczyn:
- 100 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżka zakwasu pszennego
ciasto:- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 350 ml letniej wody
- 200 g puree ziemniaczanego
- 50 g otrębów owsianych
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zaczyn. Mąki pszenną wymieszać z wodą i zakwasem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 godzin.
- Do zaczynu wsypać mąkę pszenną, otręby i sól. Dodać puree ziemniaczane i wlać letnią wodę. Wyrobić gładkie ciasto i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny bochenek. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Formę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni C i piec 20 minut, aż chleb zacznie się rumienić.
- Formę wyjąć z piekarnika i ostrożnie przełożyć chleb na deskę lub kratkę. Odstawić do ostygnięcia.
- Podawać do kanapek i jako dodatek do zup i innych potraw.