Jak czyścić deskę do krojenia? Czym najlepiej myć deski drewniane, szklane i plastikowe?
Deska do krojenia to przedmiot niezbędny w kuchni - kroimy na niej chleb, warzywa, sery, surowe mięso. Na jej powierzchni mogą osadzać się bakterie, dlatego warto skrupulatnie dbać o jej czystość. Jak zadbać o czystość kuchennej deski do krojenia? W jaki sposób czyścić deski drewniane, a jak szklane, kamienne i te z tworzywa sztucznego?
Spis treści
- Jak czyścić drewniane deski kuchenne?
- Jak czyścić deski szklane i plastikowe?
- Jak dbać o deski kamienne?
- Galeria: 10 zastosowań sody, które warto znać i stosować
Choć coraz częściej można kupić łatwe do czyszczenia szklane i plastikowe deski do krojenia, to jednak w naszych kuchniach przeważają deski drewniane. Drewno to surowiec, który idealnie nadaje się na deskę kuchenną, gdyż nacięcia powstałe podczas krojenia do pewnego stopnia same się zasklepiają. Ale drewniana deska ma to do siebie, że wchłania wodę i zapachy, łatwo też ulega zabarwieniu (gdy np. kroisz paprykę czy buraczki). Trwalsze, odporniejsze na uszkodzenia i łatwiejsze do czyszczenia są deski z twardych gatunków drewna (dąb, wiśnia, akacja, heban) niż te z bardziej miękkiego drewna (sosna, modrzew, lipa). Ale i jedne, i drugie trzeba skrupulatnie czyścić.
Jak czyścić drewniane deski kuchenne?
Po użyciu (zwłaszcza gdy kroiliśmy produkty mokre i o silnym zapachu) deskę trzeba dokładnie umyć pod bieżącą wodą z dodatkiem mydła w płynie lub płynu do zmywania naczyń, używając szorstkiej myjki lub druciaka.
Jeśli deska do krojenia jest mocno zabrudzona, możesz ją dodatkowo wyszorować mleczkiem do czyszczenia - potem trzeba jej powierzchnię bardzo dokładnie spłukać. Jeśli kroiłeś na niej surowe mięso, sery pleśniowe lub surowe ryby, na koniec deskę musisz wyparzyć wrzątkiem. Umytą deskę trzeba wytrzeć czystą ściereczką i odstawić do wyschnięcia (nie należy jej chować do szafy – wilgoć musi wyparować).
Jeśli deska mocno nasiąknęła zapachami, można ją posypać grubą warstwą soli lub sody oczyszczonej i zostawić na noc. Sól zneutralizuje zapach, ponadto zdezynfekuje deskę, wysuszy jej wnętrze i rozjaśni kolor drewna. Z kolei uporczywe przebarwienie można usunąć sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Nowe deski drewniane przed pierwszym użyciem, po dokładnym umyciu i całkowitym wysuszeniu, warto natrzeć dowolnym olejem spożywczym. To sposób na zabezpieczenie drewna, z którego zrobiona jest deska. Potem można ten zabieg powtarzać co jakiś czas, aby utrzymać deskę przez wiele lat w dobrym stanie.
Jak czyścić deski szklane i plastikowe?
- Deski szklane wystarczy umyć tak, jak myjemy talerze – wodą i płynem do czyszczenia (lub w zmywarce do naczyń, jeśli producent dopuszcza taką możliwość).
- Deski plastikowe mają, niestety, to do siebie, że podczas krojenia ulegają uszkodzeniu – powstają w nich rowki, w których lubią gnieździć się bakterie. Dlatego warto je szorować podobnie jak deski drewniane, a gdy deska już jest bardzo porysowana - najlepiej wymienić ją na nową.
Jak dbać o deski kamienne?
Deski kamienne są bardzo uniwersalne - nie przyjmują zapachów, nie barwią się i są wytrzymałe - trzeba się postarać, żeby je uszkodzić. Są jednak dość ciężka, a przez to niewygodne w myciu i konserwacji. Dlatego duże i ciężkie deski warto pozostawić na swoim miejscu, a ich powierzchnię przecierać po każdym użyciu wilgotną szmatką z odrobiną płynu do mycia naczyń, a następnie wycierać do sucha ręcznikiem kuchennym.