Biała zupa-krem z głąba kapusty i kalarepy – oszczędza figurę i... portfel

Biała-zupa krem
Autor: Shutterstock Głąb kapusty można z powodzeniem wykorzystać w zupie-krem
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Akurat robiłaś gołąbki i został ci głąb z kapusty? Dodaj kalarepę i białe warzywa, które masz pod ręką – ­i zrób pyszną zupę-krem.

Biała zupa-krem z głąba kapusty z dodatkiem białych warzyw dostarczy biesiadnikom niebanalnych wrażeń smakowych – ostrawy, lekko pikantny smak głąba kapusty zrównoważą słodkawe nuty kalarepy i pietruszki, a resztę zrobią przyprawy i seler z porem. Możesz do tego dołożyć elementy do pochrupania (np. plaster kalarepy albo gruszki). To się nazywa kreatywność: nie dość, że wykorzystasz resztki, to jeszcze nie obciążysz figury ani portfela.

SKŁADNIKI

  • głąb/głąby kapusty
  • kalarepa
  • młode (niezdrewniałe) listki z kalarepy – to właśnie w nich, podobnie jak w natce rzodkiewki, jest najwięcej dobra
  • korzeń pietruszki
  • pół korzenia selera
  • biała część pora
  • przyprawy: sól, pieprz (najlepiej biały), świeżo starta gałka muszkatołowa
  • masło klarowane albo olej rzepakowy
  • wywar warzywny/mięsny lub woda (ok. 0,5 l – sami zdecydujmy o gęstości naszej zupy-krem)
  • opcjonalnie: prażone pestki dyni lub słonecznika albo płatki migdałów
  • opcjonalnie: plaster kalarepy lub gruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą część pora kroimy w talarki i lekko dusimy na tłuszczu.
  • Zalewamy pora wywarem lub wodą. Gotujemy do wrzenia.
  • Do wrzątku wkładamy pokrojone w kawałki (szybciej się ugotują) głąba z kapusty, kalarepy, selera i pietruszki.
  • Doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  • Gotujemy całość do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie (al dente), blendujemy całość.
  • Naszą białą zupę-krem dekorujemy młodymi listkami kalarepy oraz prażonymi na suchej patelni ziarnami dyni lub słonecznika albo płatkami migdałowymi. Możemy do tego dołożyć plaster kalarepy albo gruszki, by je chrupać między jedną łyżką zupy a drugą, albo zetrzeć i ułożyć na wierzchu zupy.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej