Barszcz na Wielkanoc robię jak Ewa Wachowicz. Tradycyjny zakwas zastępuję tym składnikiem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w sieci pojawia się mnóstwo przepisów na świąteczne przysmaki. Ewa Wachowicz właśnie pokazała, jak gotuje wielkanocny barszcz biały. Tę tradycyjną zupę świąteczną wzbogaca jednym nietypowym składnikiem, który idealnie zastępuje zakwas. Poznajcie prosty przepis na barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz.
Z czego Ewa Wachowicz robi barszcz wielkanocny?
Do przyrządzenia wielkanocnego barszczu Miss Polski wykorzystuje proste składniki, które są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. W okresie przedświątecznym można je kupić w promocyjnych cenach.
Na liście składników znalazł się jeden nietypowy produkt, który jest znakomitym zamiennikiem zakwasu. Ewa Wachowicz dodaje do barszczu otręby pszenne. Ten niedrogi składniki sprawia, że zupa ma odpowiednią kremową konsystencję i nabiera delikatnego orzechowego smaku. Barszcz wielkanocny z otrębami zawiera też więcej błonnika, który daje uczucie sytości i pozytywnie wpływa na trawienie.
Jak Ewa Wachowicz robi barszcz wielkanocny?
Przepis Ewy Wachowicz na pyszny, aromatyczny i sycący barszcz biały na Wielkanoc nie jest trudny. Przygotowanie nie powinno nikomu sprawić przykrych niespodzianek. To łatwy przepis, z którego mogą skorzystać nawet początkujący kucharze. Wystarczy postępować krok po kroku, a zupa wyjdzie za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego domownika i gościa.
Jak więc ugotować znakomity barszcz biały z otrębami według przepisu Ewy Wachowicz? Zupę najlepiej zrobić dzień wcześniej. Dzięki temu smaki się przegryzą i idealnie połączą.
- 1. krok – ugotowanie warzyw w rosole wołowym
- 2. krok – wyjęcie warzyw i włożenie białej kiełbasy oraz doprawienie zupy
- 3. krok – zabielenie barszczu wielkanocnego śmietanką z mąką pszenną
- 4. krok – wsypanie otrębów pszennych i doprawienie sokiem z cytryny
Jak podawać barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz?
Pełen smaku i aromatu barszcz biały z otrębami przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Miss Polski podaje go z białą kiełbasą, mięsem wołowym z rosołu oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Z tymi dodatkami barszcz biały smakuje najlepiej. Do tego znakomitego barszczu pasuje także pieczywo jak domowy chleb na zakwasie lub drożdżach.
SKŁADNIKI
- 2 l rosołu wołowego z mięsem
- 6 białych kiełbasek
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek świeżego chrzanu
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka suszonego majeranku
- pieprz czarny w ziarnach
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wywaru wołowego włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler oraz cebulę i chrzan. Dodać czarny pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut.
- Z wywaru wyjąć warzywa. Włożyć białą kiełbasę i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i gotować 30 minut.
- Śmietankę wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek. Wlać do garnka i wymieszać.
- Wsypać otręby pszenne i wlać sok z cytryny. Wymieszać i zagotować. Garnek zestawić z ognia.
- Podawać z białą kiełbasą z okazji świąt wielkanocnych.