Ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Ten chleb na suchym zakwasie jest pyszny, łatwy i zdrowy

chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie
Autor: Shutterstock Oto najlepszy domowy chleb na suchym zakwasie. Raz spróbujesz, więcej nie kupisz.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Nie ma to jak domowe pieczywo. Najlepszym przykładem jest chleb pszenno-żytni z dodatkiem pestek dyni, który wyrasta na suchym zakwasie. Jego skórka jest chrupiąca, a środek przyjemnie miękki. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta na chleb i upieczenie go w piekarniku wcale nie jest takie trudne. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten prosty przepis na smakowity chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie.

Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie – składniki

Do przygotowania ciasta chlebowego wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Bez problemu można je kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. To chleb pieczony na suchym zakwasie, który jest do kupienia w większych marketach, sklepach internetowych i ze zdrową żywnością.

Lista składników potrzebnych do zrobienia domowego chleba pszenno-żytniego jest krótka. Niezbędne są takie produkty jak:

Jak zrobić chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie?

Upieczenie domowego chleba z wykorzystaniem suchego zakwasu nie jest tak bardzo skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przepis na wyśmienity bochenek składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Nic nie trzeba kroić, ani mielić. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności. Ciasto na chleb pszenno-żytni wyrasta półtorej godziny i dopiero po tym czasie można je wstawić do piekarnika.

Jak więc upiec pyszny domowy chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie? To łatwa i sprawdzona receptura, więc wszystko powinno się udać.

  • 1. krok – wymieszanie obu rodzajów mąki z solą, cukrem, suchym zakwasem i suchymi drożdżami
  • 2. krok – połączenie składników z ciepłą wodą
  • 3. krok – dodanie do ciasta oleju i pestek dyni
  • 4. krok – wyrobienie chleba, przełożenie go do formy i odstawienie do wyrośnięcia na półtorej godziny
  • 5. krok – upieczenie chleba na suchym zakwasie w piekarniku

Jak upiec chleb na zakwasie suchym?

W tym sprawdzonym przepisie pyszny chleb z mąki pszennej i żytniej na suchym zakwasie piecze się w piekarniku. Proces podzielony jest na dwa etapy. Formę z wyrośniętym chlebem wstawia się do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Czas pieczenia wynosi 15 minut. Kiedy minie kwadrans, temperaturę należy zmniejszyć do 180 stopni C i piec bochenek przez pół godziny. Następnie formę wyjmuje się z piekarnika i odstawia do całkowitego ostygnięcia. Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie pysznie smakuje na śniadanie i na kolację. Można serwować go do dań obiadowych jak zupy czy gulasze.

SKŁADNIKI

  • 400 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g suchego zakwasu żytniego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sezamu
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać obie mąki. Wsypać sól, cukier, suche drożdże i zakwas. Wymieszać.
  • Stopniowo wlewać ciepłą wodę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Wlać olej i dodać pestki dyni. Ciasto wyrobić dłońmi lub robotem planetarnym.
  • Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i posypać pestkami dyni oraz sezamem.
  • Formę odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 90 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej