Wietnamski rosół wołowy: sprawdzony przepis

2018-02-22
nietypowe-danie-jednogarnkowe-jak-zrobic-pyszny-wietnamski-rosol.jpg
Autor: pixabay.com W wietnamskim rosole wołowym dużą rolę odgrywają orientalne przyprawy
średni
300 min
4

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się bardzo wiele składników i jeszcze większą ilość najróżniejszych przypraw. Dowodem na to jest wietnamski rosół. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy wynagradza trudne oczekiwanie! Podajemy przepis na wietnamski rosół wołowy.

Składniki

1 kg kości wołowych

35 dkg pieczeni wołowej

15 dkg surowej wołowiny (najlepiej polędwicy lub z pierwszej krzyżowej

1 średnia cebula pokrojona w piórka

3 drobno posiekane szalotki

5 cm korzenia imbiru cienko pokrojonego

40 dkg makaronu ryżowego (szersze wstążki)

8 ziaren kolendry

8 ziaren czarnego pieprzu

5 goździków

kawałek kory cynamonu

2 łyżki sosu rybnego

sos sojowy

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kości wołowe i pieczoną wołowinę zalewamy 3 l zimnej wody z dodatkiem soli. Gotujemy ten zestaw na małym ogniu ok. 4 godzin (pamiętamy o ściąganiu szumowin, których z powodu kości będzie sporo).

Następnie dodajemy kolendrę, goździki, cynamon, imbir, pieprz oraz sos rybny i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Na koniec przyprawiamy sosem sojowym i ewentualnie solą (ale ostrożnie, bo sosy rybny i sojowy są bardzo słone).

Bulion trzeba przecedzić. Mięso z rosołu kroimy w cienkie paseczki. Nakładamy do talerzy (najlepiej do miseczek) po porcji ugotowanego makaronu, na nim układamy mięso gotowane i paski surowej wołowiny (lub pieczonego kurczaka) i zalewamy gorącym rosołem, posypujemy piórkami cebuli i szalotką.

Do rosołu wietnamskiego podaje się również dodatki, które ustawia się na stole na talerzu, układając je partiami. Są to: posiekana papryczka chili, kiełki soi lub fasoli, limonka w cząstkach, posiekane listki bazylii oraz kolendry. Można też podać sosy chili i sojowy.