Barszcz czerwony z kulebiakiem: przepis na danie wigilijne

2019-12-18
Dania wigilijne: barszcz czerwony z kulebiakiem
Autor: Konrad Kalbarczyk Barszcz czerwony z kulebiakiem, czyli pyszny duet dwóch wigilijnych przysmaków
trudny
90 min
4

Tradycyjny czerwony barszcz albo zupa grzybowa lubią gościć na wigilijnym stole. My proponujemy przepis świąteczny na wigilijny barszcz z kulebiakiem. Zakwas do barszczu musisz przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia zrób farsz do kulebiaka, a samą zupę ugotuj na końcu.

 

Polecamy również inne przepisy na wigilijny barszcz czerwony:

Barszcz czerwony z kulebiakiem,

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem 

Prosty barszcz czerwony.

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

Wigilijna zupa rybna,

Zupa migdałowa 

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki

barszcz czerwony:

4 buraki

3 jabłka

1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych

2 cebule

3 ząbki czosnku

1,5 litra wody

koper

ziele angielskie

sok z 1 cytryny

ocet z czerwonego wina

szczypta majeranku

sól, pieprz, cukier

 

kulebiak:

2,5 szklanki mąki

10 g drożdży

łyżka oleju

1/3 szklanki mleka

0,5 szklanki wody

2 łyżeczki soli

łyżeczka cukru

ćwierć kostki masła

jajko

20 dag kapusty kiszonej

10 g grzybów suszonych (namoczonych w wodzie)

ząbek czosnku

1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Farsz do kulebiaka: kapustę włóż do sita i przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj z grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły. Przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj do kapusty i dopraw solą oraz pieprzem.

Zrób rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstaw w ciepłe miejsce.

Po 30 minutach połącz z mąką, zagnieć ciasto i ponownie odstaw.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt i posmaruj rozpuszczonym masłem.

Ułóż na nim kapustę z grzybami (3 cm na brzegach pozostaw wolne). Całość zroluj. Odstaw do wyrośnięcia.

Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika (140 st. Celsjusza, 30 minut).

Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, cebuli, czosnku, soku z cytryny, jabłek, kopru i ziela angielskiego odstaw na jeden dzień. Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony? Sprawdź tutaj.

Następnie zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zakwaś octem z czerwonego wina, dodaj szczyptę majeranku. Barszcz serwuj z kulebiakiem.