Barszcz czerwony z kulebiakiem: przepis na danie wigilijne

Dania wigilijne: barszcz czerwony z kulebiakiem
Autor: Konrad Kalbarczyk Barszcz czerwony z kulebiakiem, czyli pyszny duet dwóch wigilijnych przysmaków
trudny
90 min
4

Tradycyjny czerwony barszcz albo zupa grzybowa lubią gościć na wigilijnym stole. My proponujemy przepis świąteczny na wigilijny barszcz z kulebiakiem. Zakwas do barszczu musisz przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia zrób farsz do kulebiaka, a samą zupę ugotuj na końcu.

 

Polecamy również inne przepisy na wigilijny barszcz czerwony:

Barszcz czerwony z kulebiakiem,

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem 

Prosty barszcz czerwony.

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

Wigilijna zupa rybna,

Zupa migdałowa 

Wigilijna zupa grzybowa

SKŁADNIKI

  • barszcz czerwony:
  • 4 buraki
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wody
  • koper
  • ziele angielskie
  • sok z 1 cytryny
  • ocet z czerwonego wina
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz, cukier
  •  
  • kulebiak:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 g drożdży
  • łyżka oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • ćwierć kostki masła
  • jajko
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 10 g grzybów suszonych (namoczonych w wodzie)
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz do kulebiaka: kapustę włóż do sita i przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj z grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły. Przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj do kapusty i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Zrób rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstaw w ciepłe miejsce.
  • Po 30 minutach połącz z mąką, zagnieć ciasto i ponownie odstaw.
  • Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt i posmaruj rozpuszczonym masłem.
  • Ułóż na nim kapustę z grzybami (3 cm na brzegach pozostaw wolne). Całość zroluj. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika (140 st. Celsjusza, 30 minut).
  • Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, cebuli, czosnku, soku z cytryny, jabłek, kopru i ziela angielskiego odstaw na jeden dzień. Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony? Sprawdź tutaj.
  • Następnie zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zakwaś octem z czerwonego wina, dodaj szczyptę majeranku. Barszcz serwuj z kulebiakiem.