Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis

Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Zakwas na barszcz czerwony należy przygotować odpowiedni wcześniej - na kilka dni przed Wigilią.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Barszcz z uszkami to obowiązkowe danie na kolacji wigilijnej. Zamiast kupować gotowy w kartonie przygotuj barszcz samodzielnie. Najpierw jednak zrób zakwas, bo barszcz czerwony na zakwasie jest naprawdę bezkonkurencyjny. Podajemy przepis na zakwas do wigilijnego barszczu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone w plasterki buraki i pozostałe warzywa włożyć do dużego słoja, dodać chrzan, kminek, czosnek i przyprawy.
  • Zalać całość letnią, przegotowaną wodą, tak aby była przykryta. Na wierzch położyć kromkę chleba.
  • Słój nakryć gazą, trzymać w ciepłym miejscu przez 5-6 dni.
  • Po tym czasie zebrać kożuch, kwas przelać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony

Zobacz GALERIĘ: Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej