Łatwa zupa szparagowa: efektowna i przepyszna

Łatwa zupa szparagowa: efektowna i przepyszna
Autor: Shutterstock.com Łatwa zupa szparagowa: efektowna i przepyszna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa szparagowa jest łatwa w wykonaniu, lecz szalenie efektowna. W tym przepisie skupiamy się na dwóch aspektach, smaku oraz dekoracyjnym podaniu. Kremowa zupa szparagowa ma głęboki intensywny smak. Jest jednocześnie odżywcza i przepyszna. Koniecznie wypróbujcie przepis na tę elegancką zupę, serwowaną w najlepszych restauracjach. 

SKŁADNIKI

  • 1 chudy pęczek szparagów
  • 2-3 ziemniaki
  • 300 g szpinaku, mrożonego, rozdrobnionego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach
  • sól i pieprz do smaku
  • kromki tostowanej bułki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na krótsze odcinki. Ziemniaki obrać i pokroić. Czosnek posiekać drobno. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać szparagi i posiekany czosnek. Smażyć około 5 minut. Wyjąć główki szparagów, tylko wierzchołki, i zachować na później. Będziemy nimi dekorować zupę. 
  • Do garnka wlać bulion. Zagotować. Dodać ziemniaki i gotować 15 minut. 
  • Dodać szpinak. Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. 
  • Zupę przyprawić spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Zupę podawać z kleksem śmietany, płatkami parmezanu, udekorowaną zachowanymi główkami szparagów. Smacznego!
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania

Szparagi - przepisy na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej