Łatwa zupa szparagowa: efektowna i przepyszna
2022-04-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa szparagowa jest łatwa w wykonaniu, lecz szalenie efektowna. W tym przepisie skupiamy się na dwóch aspektach, smaku oraz dekoracyjnym podaniu. Kremowa zupa szparagowa ma głęboki intensywny smak. Jest jednocześnie odżywcza i przepyszna. Koniecznie wypróbujcie przepis na tę elegancką zupę, serwowaną w najlepszych restauracjach.
SKŁADNIKI
- 1 chudy pęczek szparagów
- 2-3 ziemniaki
- 300 g szpinaku, mrożonego, rozdrobnionego
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki parmezanu w płatkach
- sól i pieprz do smaku
- kromki tostowanej bułki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na krótsze odcinki. Ziemniaki obrać i pokroić. Czosnek posiekać drobno.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać szparagi i posiekany czosnek. Smażyć około 5 minut. Wyjąć główki szparagów, tylko wierzchołki, i zachować na później. Będziemy nimi dekorować zupę.
- Do garnka wlać bulion. Zagotować. Dodać ziemniaki i gotować 15 minut.
- Dodać szpinak. Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego na gładki krem.
- Zupę przyprawić spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Zupę podawać z kleksem śmietany, płatkami parmezanu, udekorowaną zachowanymi główkami szparagów. Smacznego!
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania