Barszcz czerwony: jak ugotować go zgodnie z tradycją?
Barszcz czerwony to jedna z najważniejszych potraw wieczerzy wigilijnej. Ugotujmy go według tradycyjnego przepisu. Cieszmy się jego bogatym smakiem, kuszącym aromatem i piękną barwą. Zróbmy go więcej - idealnie nadaje się też do popijania mięsnych dań w świąteczne dni, gdyż sprzyja trawieniu.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne barszcze:
Barszcz czerwony z kulebiakiem
Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg buraków na zakwas
- skórka razowego chleba
- 2 kg buraków na smak
- 3-4 garście suszonych grzybów
- cukier
- pieprz
- sól
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki (te na smak) grubo pokroić, zalać zimną wodą (tak, by były dobrze przykryte), odstawić na kilka godzin, żeby „puściły” kolor.
- Buraki ugotować - gotować niezbyt długo, bo wywar straci mocną barwę.
- Namoczone grzyby ugotować do miękkości, odcedzić (posiekane trafią do uszek i pierogów).
- Połączyć dwa wywary: z grzybów i buraków, dolać przecedzony zakwas.
- Zagotować, doprawić do smaku.
10 dni przed Bożym Narodzeniem zakwasić buraki: pokrojone w plastry zalać wodą, dodać skórkę chleba, przykryć, postawić w ciepłym miejscu. (Więc o zakwasie na barszcz dowiesz się tutaj.)