Barszcz czerwony: jak ugotować go zgodnie z tradycją?

Tradycyjny barszcz czerwony
Autor: Shutterstock Barszcz czerwony - danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
średni
40 min
4

Barszcz czerwony to jedna z najważniejszych potraw wieczerzy wigilijnej. Ugotujmy go według tradycyjnego przepisu. Cieszmy się jego  bogatym smakiem, kuszącym aromatem i piękną barwą. Zróbmy go więcej - idealnie nadaje się też do popijania mięsnych dań w świąteczne dni, gdyż sprzyja trawieniu.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne barszcze:

Prosty barszcz czerwony

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg buraków na zakwas
  • skórka razowego chleba
  • 2 kg buraków na smak
  • 3-4 garście suszonych grzybów
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    10 dni przed Bożym Narodzeniem zakwasić buraki: pokrojone w plastry zalać wodą, dodać skórkę chleba, przykryć, postawić w ciepłym miejscu. (Więc o zakwasie na barszcz dowiesz się tutaj.)

  • Buraki (te na smak) grubo pokroić, zalać zimną wodą (tak, by były dobrze przykryte), odstawić na kilka godzin, żeby „puściły” kolor.
  • Buraki ugotować - gotować niezbyt długo, bo wywar straci mocną barwę.
  • Namoczone grzyby ugotować do miękkości, odcedzić (posiekane trafią do uszek i pierogów).
  • Połączyć dwa wywary: z grzybów i buraków, dolać przecedzony zakwas.
  • Zagotować, doprawić do smaku.