Barszcz czerwony czysty: potrawy wigilijne

2021-03-31
Magdalena Czerwińska-Strzelczyk
Barszcz czerwony czysty
Autor: Shutterstock Barszcz czerwony czysty podawany jest w Wigilię z dodatkiem pasztecików, uszek lub gotowanej na sypko fasoli.
łatwy
45 min
4

Nie musisz mieć mnóstwa czasu, by przygotować pyszną kolację wigilijną. Większość dań wigilijnych jest łatwa, a te trudniejsze, bardziej pracochłonne potrawy wigilijne, zrób wcześniej albo kup półprodukty. Podajemy łatwy przepis na barszcz czerwony czysty na Wigilię.

Polecamy także inne przepisy na wigilijne barszcze:

Prosty barszcz czerwony

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

SKŁADNIKI

  • 5 suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • 1½ kg buraków
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  •  
  • Koncentrat buraczany:
  • 1 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego (najlepiej pieczonego na zakwasie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wykonanie koncentratu buraczanego: zagotować 2 l wody. Przestudzić ją i dodać przetarty przez praskę czosnek.
  • Umyte i obrane buraki pokroić na plastry lub cząstki i włożyć razem ze skórką razowca do wyparzonego wcześniej kamiennego garnka (lub słoja).
  • Zalać je przygotowaną wcześniej wodą, przykryć garnek (słój) czystą lnianą ściereczką i zostawić na pięć dni w temperaturze pokojowej.
  • Odcedzić i dodać w proporcji, jaka nam odpowiada smakowo, do barszczu.
  • Wykonanie barszczu: grzyby moczyć ok. godziny, ugotować je i wyjąć z garnka.
  • Na tym samym wywarze ugotować włoszczyznę. Kiedy ostygnie - wyjąć ją.
  • W drugim garnku ugotować pokrojone w ćwiartki buraki, dodać odrobinę soli, ziele angielskie, czosnek, sok z cytryny. Odcedzić, połączyć oba wywary, wlać do nich koncentrat buraczany, przyprawić solą, pieprzem i zagotować.
  • Do barszczu podawać uszka z farszem grzybowym.
Magdalena Czerwińska-Strzelczyk