Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani
2021-10-30
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Aromatyczny rosół drobiowy z lanym jajkiem to pożywny posiłek popularny na Dalekim Wschodzie. Przygotowanie jest banalnie proste. Ważne żeby lać rozmącone jajka na wrzący rosół i energicznie mieszać. W ten sposób powstają cienkie jajeczne kłaczki, coś na kształt lanych klusek. Pożywny rosół zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1 l rosołu z kurczaka lub innego bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka, rozmącone, lekko ubite
- 1 chudy pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować rosół ze startym imbirem i sosem sojowym.
- Do gotującego się rosołu dodać mieszaninę wody i mąki ziemniaczanej. Zamieszać i zagotować.
- Do wrzącego rosołu wlać powoli rozmącone jajka, energicznie mieszając zupę za pomocą trzepaczki lub mątewki.
- Na koniec dodać pokrojony szczypiorek.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki