Aromatyczny rosół z kurczaka: klasyczny przepis

2021-03-31
Aromatyczny rosół z kurczaka
Autor: thinkstockphotos.com Rosół z kurczaka można serwować jako samodzielne danie albo przygotować na nim ulubioną zupę
łatwy
120 min
4

Aromatyczny rosół z kurczaka jest tradycyjnym polskim daniem. Rosół nie tylko dobrze smakuje, lecz także pomaga w leczeniu różnych dolegliwości - do tego znakomicie rozgrzewa. Sprawdź, jak zrobić pyszny rosół z kurczaka - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak z sercem i żołądkiem
  • obrana i umyta włoszczyzna
  • 10 dag kapusty włoskiej
  • cebula
  • 5-6 goździków
  • mały pęczek natki pietruszki
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyj, wraz z sercem i żołądkiem włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody. Podgrzewaj pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
  • Gdy na wierzchu utworzy się piana, delikatnie zbierz ją łyżką cedzakową.
  • Po 30 minutach dodaj włoszczyznę, kapustę, związaną nitką natkę pietruszki, pieprz i ziele angielskie.
  • Cebulę (nieobraną!) nabij goździkami, opiecz na palniku kuchenki i włóż do rosołu.
  • Po 20 minutach dodaj 2 płaskie łyżki soli i gotuj jeszcze 30 minut.