Azjatycka zupa z pieczarkami, pak choi i makaronem. Łatwy przepis na oryginalny obiad

azjatycka zupa z pieczarkami, pak choi i makaronem
Autor: Shutterstock Azjatycka zupa z pieczarkami, pak choi i makaronem to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli lubicie potrawy kuchni azjatyckiej, poznajcie przepis na pyszną zupę z pieczarkami, pak choi i makaronem. To niebanalne i sycące danie, które świetnie smakuje bez względu na porę roku. Przygotowanie zupy w azjatyckim klimacie jest łatwe i szybkie. Każdy kto jej spróbuje, będzie pod wrażeniem jej smaku.

Azjatycka zupa z pieczarkami, pak choi i makaronem – składniki

Lista składników obejmuje produkty typowe dla potraw kuchni azjatyckiej. Wszystkie są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić w naszych sklepach. Najlepiej szukać ich na półkach z produktami kuchni świata. Do ugotowania sycącej azjatyckiej zupy potrzebne są więc takie artykuły jak:

Jak zrobić azjatycką zupę z pieczarkami, pak choi i makaronem?

Przepis na pyszną i oryginalną azjatycką zupę z kapustą pak choi nie jest trudny. To dość szybki przepis na pyszne i sycące danie w sam raz na obiad. Ugotowanie zupy rozpoczyna się od podsmażenia dymek z pieczarkami, czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Zawartość patelni razem z sosem, który powstał w czasie smażenia, przekłada się do gotującego bulionu warzywnego. Następnie dodaje się pokrojoną na kawałki kapustę pak choi i gotuje około kwadransa. Na koniec dodaje się surowy makaron i gotuje, aż stanie się miękki. Zupa świetnie smakuje z makaronem ryżowym, ramen lub udon. Porcje zupy posypuje się sezamem oraz chili, które nieco zaostrza smak zupy.

Kiedy podawać azjatycką zupę z pieczarkami, pak choi i makaronem?

Pyszna i wyrazista w smaku zupa z makaronem i kapustą pak choi to pomysł na szybki obiad. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy pół godziny w kuchni, aby przyrządzić ten azjatycki przysmak. Zupę robi się ją w kilku prostych krokach, więc garnek oryginalnej zupy z dalekiej Azji można ugotować nawet w trakcie tygodnia. Jej zaletą jest to, że świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Można zabrać ją w pojemniku na wynos i zjeść w pracy na lunch.

SKŁADNIKI

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 300 g pieczarek
  • 100 g makaronu, np. ryżowego
  • 2 kapusty pak choi
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • dodatkowo:
  • sezam, chili w płatkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć na nim pokrojone w kostkę dymki, aż się zeszklą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki (małe grzyby można zostawić w całości) i posiekany szczypior. Smażyć, aż pieczarki zaczną się rumienić.
  • Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Wlać sos sojowy i smażyć minutę, często mieszając.
  • Do gotującego się bulionu dodać podsmażone pieczarki z dymką razem z wytworzonym podczas smażenia sosem.
  • Dodać pokrojoną na ćwiartki kapustę pak choi i gotować około 15 minut.
  • Do garnka włożyć makaron ryżowy i gotować, aż stanie się miękki.
  • Porcje zupy nałożyć do miseczek. Posypać chili i sezamem. Podawać od razu.
Beszamel - Zupa krem z selera
Anna Szulc-Górska
więcej