Azjatycka zupa z pieczarkami, pak choi i makaronem. Łatwy przepis na oryginalny obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli lubicie potrawy kuchni azjatyckiej, poznajcie przepis na pyszną zupę z pieczarkami, pak choi i makaronem. To niebanalne i sycące danie, które świetnie smakuje bez względu na porę roku. Przygotowanie zupy w azjatyckim klimacie jest łatwe i szybkie. Każdy kto jej spróbuje, będzie pod wrażeniem jej smaku.
Azjatycka zupa z pieczarkami, pak choi i makaronem – składniki
Lista składników obejmuje produkty typowe dla potraw kuchni azjatyckiej. Wszystkie są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić w naszych sklepach. Najlepiej szukać ich na półkach z produktami kuchni świata. Do ugotowania sycącej azjatyckiej zupy potrzebne są więc takie artykuły jak:
- makaron – ryżowy, ramen, udon
- bulion warzywny
- pieczarki
- kapusta pak choi
- dymka ze szczypiorem
- świeży imbir
- czosnek
- sos sojowy
- olej sezamowy
Jak zrobić azjatycką zupę z pieczarkami, pak choi i makaronem?
Przepis na pyszną i oryginalną azjatycką zupę z kapustą pak choi nie jest trudny. To dość szybki przepis na pyszne i sycące danie w sam raz na obiad. Ugotowanie zupy rozpoczyna się od podsmażenia dymek z pieczarkami, czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Zawartość patelni razem z sosem, który powstał w czasie smażenia, przekłada się do gotującego bulionu warzywnego. Następnie dodaje się pokrojoną na kawałki kapustę pak choi i gotuje około kwadransa. Na koniec dodaje się surowy makaron i gotuje, aż stanie się miękki. Zupa świetnie smakuje z makaronem ryżowym, ramen lub udon. Porcje zupy posypuje się sezamem oraz chili, które nieco zaostrza smak zupy.
Kiedy podawać azjatycką zupę z pieczarkami, pak choi i makaronem?
Pyszna i wyrazista w smaku zupa z makaronem i kapustą pak choi to pomysł na szybki obiad. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy pół godziny w kuchni, aby przyrządzić ten azjatycki przysmak. Zupę robi się ją w kilku prostych krokach, więc garnek oryginalnej zupy z dalekiej Azji można ugotować nawet w trakcie tygodnia. Jej zaletą jest to, że świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Można zabrać ją w pojemniku na wynos i zjeść w pracy na lunch.
SKŁADNIKI
- 2 litry bulionu warzywnego
- 300 g pieczarek
- 100 g makaronu, np. ryżowego
- 2 kapusty pak choi
- 3 dymki ze szczypiorem
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
dodatkowo:- sezam, chili w płatkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć na nim pokrojone w kostkę dymki, aż się zeszklą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki (małe grzyby można zostawić w całości) i posiekany szczypior. Smażyć, aż pieczarki zaczną się rumienić.
- Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Wlać sos sojowy i smażyć minutę, często mieszając.
- Do gotującego się bulionu dodać podsmażone pieczarki z dymką razem z wytworzonym podczas smażenia sosem.
- Dodać pokrojoną na ćwiartki kapustę pak choi i gotować około 15 minut.
- Do garnka włożyć makaron ryżowy i gotować, aż stanie się miękki.
- Porcje zupy nałożyć do miseczek. Posypać chili i sezamem. Podawać od razu.