Pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami. Przepis na białkowe śniadanie, które dodaje energii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja na białkowe śniadanie. Porcja jajek z dodatkiem zielonych liści szpinaku, szynki i pieczarek zapewni uczucie sytości i doda energii. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc pierwszy posiłek spokojnie można zjeść w domu przed wyjściem do pracy. Zobaczcie, jak zrobić pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami.
Pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami – składniki
Do przyrządzenia tego pysznego dania śniadaniowego wykorzystuje się proste produkty, które bez problemu można kupić nawet w małym sklepie. Aby zrobić pyszne białkowe śniadanie, potrzebne są:
- jajka – źródło białka
- świeży szpinak – bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne warzywo
- pieczarki – aromatyczne grzyby
- szynka – sycący dodatek bogaty w białko
- oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz
- przyprawy – podkręcają smak dania
Jak zrobić pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami?
Przepis na białkowe śniadanie z jajkami w roli głównej jest prosty. Posiłek można zrobić w kilkanaście minut. Aby zaoszczędzić czas, składniki można przygotować wieczorem. Do pokrojonych pieczarek, szynki i szpinaku wlewa się oliwę z oliwek i doprawia solą oraz pieprzem. Składniki należy wymieszać. Na wierzch wbija się jajka. Tak przygotowane danie piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Czas zapiekania zależy od tego, jak bardzo ścięte jajka lubicie. Po chwili pyszne pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami są gotowe.
Przepis na zapiekane jajka ze szpinakiem i pieczarkami
- To łatwy przepis na pełne smaku śniadanie o wysokiej zawartości białka. Jedna porcja nasyci i zapewni energię na kilka godzin.
- Przygotowanie zapiekanych jajek nie zajmuje wiele czasu. Pyszne śniadanie można więc zrobić rano jeszcze przed wyjściem do pracy.
- Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów plus dwie przyprawy. Są łatwo dostępne, więc pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami można wcinać przez cały rok.
- Pyszne jajka z dodatkiem świeżego szpinaku i pieczarek to danie, które bez obaw można jeść na diecie odchudzającej.
- Smak dania można nieco podkręcić, dodają posiekaną papryczkę chili. Gotowe danie można delikatnie oprószyć startym parmezanem lub jego zamiennikiem.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 200 g pieczarek
- 200 g szpinaku
- 4 plasterki szynki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do niedużej formy do zapiekania przełożyć pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany szpinak. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
- Wlać oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na wierzchu wbić jajka.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać, aż jajka się zetną.
- Podawać na ciepło na śniadanie.