Pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami. Przepis na białkowe śniadanie, które dodaje energii

pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami to pomysł na pyszne i sycące śniadanie wysokobiałkowe.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja na białkowe śniadanie. Porcja jajek z dodatkiem zielonych liści szpinaku, szynki i pieczarek zapewni uczucie sytości i doda energii. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc pierwszy posiłek spokojnie można zjeść w domu przed wyjściem do pracy. Zobaczcie, jak zrobić pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami.

Pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami – składniki

Do przyrządzenia tego pysznego dania śniadaniowego wykorzystuje się proste produkty, które bez problemu można kupić nawet w małym sklepie. Aby zrobić pyszne białkowe śniadanie, potrzebne są:

  • jajka – źródło białka
  • świeży szpinak – bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne warzywo
  • pieczarki – aromatyczne grzyby
  • szynka – sycący dodatek bogaty w białko
  • oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz
  • przyprawy – podkręcają smak dania

Jak zrobić pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami?

Przepis na białkowe śniadanie z jajkami w roli głównej jest prosty. Posiłek można zrobić w kilkanaście minut. Aby zaoszczędzić czas, składniki można przygotować wieczorem. Do pokrojonych pieczarek, szynki i szpinaku wlewa się oliwę z oliwek i doprawia solą oraz pieprzem. Składniki należy wymieszać. Na wierzch wbija się jajka. Tak przygotowane danie piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Czas zapiekania zależy od tego, jak bardzo ścięte jajka lubicie. Po chwili pyszne pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami są gotowe.

Przepis na zapiekane jajka ze szpinakiem i pieczarkami

  • To łatwy przepis na pełne smaku śniadanie o wysokiej zawartości białka. Jedna porcja nasyci i zapewni energię na kilka godzin.
  • Przygotowanie zapiekanych jajek nie zajmuje wiele czasu. Pyszne śniadanie można więc zrobić rano jeszcze przed wyjściem do pracy.
  • Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów plus dwie przyprawy. Są łatwo dostępne, więc pieczone jajka ze szpinakiem i pieczarkami można wcinać przez cały rok.
  • Pyszne jajka z dodatkiem świeżego szpinaku i pieczarek to danie, które bez obaw można jeść na diecie odchudzającej.
  • Smak dania można nieco podkręcić, dodają posiekaną papryczkę chili. Gotowe danie można delikatnie oprószyć startym parmezanem lub jego zamiennikiem.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g szpinaku
  • 4 plasterki szynki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do niedużej formy do zapiekania przełożyć pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany szpinak. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
  • Wlać oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Na wierzchu wbić jajka.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać, aż jajka się zetną.
  • Podawać na ciepło na śniadanie.
W formie - Dieta wysokobiałkowa
Anna Szulc-Górska
więcej