Owsianka do picia. Smakuje genialnie i jest o wiele szybsza

owsianka do picia
Autor: Shutterstock Przepis na szybkie i zdrowe śniadanie na lato, czyli owsianka do picia.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dla osób, które lubią owsiankę, ale  nie mają ochoty na ciepłe śniadania, przygotowaliśmy idealny przepis. Pyszna i zdrowa owsianka do picia to pomysł na obłędny pierwszy posiłek, który nasyci, doda energii i dostarczy niezbędnych składników odżywczych.

Z czego zrobić owsiankę do picia?

Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia pysznej i pełnej zdrowia owsianki pitnej, znajdują się produkty łatwo dostępne. Do jej przyrządzenie należy zaopatrzyć się w:

  • płatki owsiane górskie – pełne witamin i składników odżywczych
  • jogurt naturalny – źródło białka
  • siemię lniane – pozywanie wpływające na układ pokarmowy
  • banan – skarbnica potasu
  • orzechy i masło orzechowe – produkty bogate w błonnik

Jak zrobić owsiankę do picia?

Przygotowanie owsianki do picia trwa kilka minut i jest banalnie proste. Do blendera przekłada się potrzebne składniki, czyli płatki owsiane, siemię lniane, banana i jogurt. Całość należy zmiksować. Owsiankę do picia przelewa się do wysokich szklanek. Wierzch można posypać ulubionymi orzechami i dodać odrobinę masła migdałowego lub orzechowego. Owsiankę wzbogaci dodatek świeżych owoców jak truskawki czy maliny. Pyszne śniadanie jest gotowe!

Dlaczego warto zrobić owsiankę do picia?

Owsianka do picia to pomysł na sycące i zdrowe śniadanie na lato. Dzięki temu, że przepis jest prosty, a przygotowanie błyskawiczne, można ją robić rano, tuż przed wyjściem do pracy. Idealnie nadaje się do pojemnika, które można zabrać ze sobą na wynos. Owsiankę można wypić w drodze lub już po dotarciu na miejsce. Owsianka do picia jest bogata w witaminy, błonnik i inne składniki odżywcze. Zapewnia uczucie sytości na kilka godzin.

SKŁADNIKI

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  •  dodatkowo:
  • posiekane orzechy, masło migdałowe lub orzechowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wsypać płatki owsiane i siemię lniane. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Wlać jogurt. Zmiksować.
  • Owsiankę przelać do wysokich szklanek. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami i masłem orzechowym.
  • Podawać od razu.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej