Chleb twarogowy. Pyszny i sycący, doskonały do kanapek i nie tylko
Chleb twarogowy ma nie tylko bogaty smak, ale i jest łatwy do zrobienia. Pięknie wyrasta, ponieważ ciasto robi się na świeżych drożdżach. Bardzo dobrze smakuje z różnymi dodatkami w formie kanapek. Można serwować go także do wielu innych potraw. Oto przepis na chleb twarogowy.
Jak zrobić chleb twarogowy?
Przygotowanie ciasta na chleb twarogowy jest proste. Pierwszym krokiem jest zrobienie zaczynu drożdżowego. Następnie mąkę pszenną miesza się z serem twarogowym, jajkiem i solą, a na koniec wlewa się zaczyn drożdżowy. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta formuje się bochenek, wkłada do prostokątnej formy i odstawia do wyrośnięcia na dwie godziny. W tym czasie bochenek pięknie wyrośnie i podwoi swoją objętość. Chleb twarogowy piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu chleb należy ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na chleb twarogowym
- To prosty i niewymagający przepis na doskonałe domowe pieczywo. Chleb upieczony w domu smakuje najlepiej.
- Przygotowanie ciasta na chleb twarogowy jest dość szybkie. Trzeba jednak pamiętać, że to chleb na drożdżach, więc wymaga czasu, aby wyrosnąć.
- Do zrobienia domowego chleba twarogowego są potrzebne łatwo dostępne i niedrogie składniki. Mąka pszenna, biały ser półtłusty, świeże drożdże i jajka są w sklepach przez cały rok.
- Ciasto na chleb można wyrobić ręcznie, mikserem lub robotem planetarnym.
- Chleb najlepiej upiec w prostokątnej formie typu keksówka.
Czym wzbogacić chleb twarogowy?
Pyszny chleb z dodatkiem sera twarogowego można podkręcić, dodając inne składniki. Doskonale sprawdzą się różnego rodzaju ziarna jak siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika. Wierzch można posypać czarnuszką, płatkami owsianymi czy sezamem. Smak chleba twarogowego wzbogacą suszone zioła. W każdej wersji chleb będzie smakował rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki. Wlać ciepłą wodę i wyspać cukier. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na 15 minut.
- Do miski przesypać mąkę i dodać pokruszony twaróg. Wsypać sól i wbić jajko. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać do połączenia składników, a następnie wyrobić ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Z ciasta uformować bochenek i przełożyć go do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć z piekarnika i z formy. Ostudzić na kratce.
- Przed podaniem pokroić na porcje.