Trójkolorowy sernik z nerkowców

2021-04-01
Marta Szloser
Trójkolorowy sernik z nerkowców (dieta bezglutenowa)
Autor: Marta Szloser Sernik bezglutenowy na zimno 
łatwy
40 min
4

Sernik z nerkowców to pyszne ciasto bez pieczenia, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. Możesz posypać je świeżymi owocami i polać odrobiną syropu daktylowego. Wegański i wegetariański, ale jego niesamowity smak ucieszy także osoby niebędące na diecie!

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las).

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 350 g nerkowców (moczonych w wodzie 7-8 godzin lub przez noc)
  • 160 g mąki migdałowej lub tartych migdałów
  • 130 g suszonych daktyli bez pestek
  • 120 g miękkiego oleju kokosowego
  • 80–100 g jagód (lub innych owoców, np. z kompotu, albo bezcukrowej konfitury)
  • 4 łyżki płynnego miodu, syropu daktylowego lub melasy z karobu
  • 20–25 kropel stewii fluid

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Na początku może się wydawać, że blender w ogóle ich nie rozdrabnia, ale po chwili zmiksowane daktyle zbiją się w gęstą kulkę i będą gotowe.
  • Połącz daktyle z mąką migdałową i tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy o średnicy 16–18 cm, mocno dociskając.
  • Namoczone nerkowce odsącz na sicie i zmiksuj w blenderze razem ze słodzidłami na gładką masę.
  • Podziel masę na dwie części. Mniej więcej 1/4 masy (ok. 120 g) połącz z 30 g oleju kokosowego oraz jagodami i zmiksuj na jednolity fioletowy krem. Do reszty nerkowcowej masy (ok. 350 g) dodaj pozostałe 90 g oleju kokosowego i zmiksuj. Sprawdź, czy masy nie wymagają dosłodzenia.
  • Na daktylowo-migdałowy spód wyłóż jasną masę, dociśnij. Na wierzch wyłóż masę z jagodami i wyrównaj.
  • Wstaw „sernik” do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by dobrze stężał.
Marta Szloser