Tradycyjny sernik wielkanocny - sprawdzony przepis na pyszne ciasto
2021-03-30

łatwy
30 min
4
Tradycyjny sernik wielkanocny to deser, który z pewnością zachwyci wszystkich przy rodzinnym stole. Nie powinno wiec go zabraknąć nawet w skromnym wielkanocnym menu, zwłaszcza że nie jest trudny do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić ciasto, które będzie smaczną ozdobą świątecznej uczty.
Polecamy też:
Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?
Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis
Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 1 budyń waniliowy
- 6 dużych jaj (jedno zostawić do polewy)
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
- 3 łyżki migdałów
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- płatki migdałów do przybrania
- masło do posmarowania formy
- Polewa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku (jedno zostawiamy do polewy), porcji cukru pudru i sera, aż do wyczerpania składników.
- Dodajemy budyń, wcześniej uprażone na patelni orzechy oraz namoczone i odsączone rodzynki.
- Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut.
- W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy cukier i kakao.
- Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajko ciągle mieszając.
- Sernik studzimy, polewamy polewą, obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.