Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis

Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszysty sernik niczym pianka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Puszysty sernik, rozpływający się w ustach niczym pianka to prawdziwy przysmak. Jego przygotowanie nie jest trudne. Spróbujcie sami!

Składniki

  • 250 g twarogu, trzykrotnie mielonego

  • 2 jajka całe

  • 4 białka

  • 150 g cukru

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z dwóch jajek oddzielić żółtak od białek. Białka zachować. 

  • Żółtka utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub cukrem wanilinowym na puszystą masę. 

  • Do masy żółtkowej dodać porcjami ser i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

  • Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszać w ciasto w 3 porcjach.

  • Masę sernikową przełożyć do formy tortowej wyłożonej pergaminem. Foremkę wstawić do brytfanny, wlać gorącą wodę do 2/3 wysokości formy tortowej.

  • Wstawić do piekarnika piec ok. 55-60 minut w temperaturze 170°C.

  • Formę z upieczonym sernikiem wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia.

  • Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5