Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rozpływający się w ustach sernik bez spodu i bez proszku do pieczenia
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Lwowski sernik z rodzynkami to pyszne ciasto - idealne na rodzinne spotkanie. Tradycyjny przepis na puszysty placek sernikowy przyda się każdemu. Sernik zawdzięcza swą puszystość dodatkowi kaszy manny i pianie z białek.
Składniki
500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
150 g cukru
1 łyżka kaszy manny
4 jajka
100 g masła
1 łyżka skórki z cytryny
40 g rodzynek
masło i mąka do przygotowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Rodzynki zalać świeżo zaparzoną herbatą. Odstawić na 20 minut. Odcedzić, dobrze odsączyć i oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 180°C
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Dodać kaszę manną, miękkie masło, skórkę z cytryny i odcedzone rodzynki. Wymieszać.
Dodać twaróg i wymieszać na jednorodną masę na średnich obrotach za pomocą miksera.
Biała ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Do ciasta dodać pianę i wymieszać delikatnie.
Ciastem napełnić foremkę lub blaszkę posmarowane masłem i oprószone mąką.
Wstawić do piekarnika i piec 50 minut.