Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Niesamowicie pyszny sernik z gruszkami i chrupiącą kokosową kruszonką to eleganckie ciasto. Wyrafinowane połączenie kwaskowatego sera ze słodyczą gruszek i kruchością kokosa jest niezrównane. Idealny na odświętne okazje!
Na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
100 g masła
1 łyżka mleka
1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
Na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
1 torebka budyniu śmietankowego
6 jajek, oddzielone żółtka od białek
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki cukru, szczypta soli
Na kokosową kruszonkę:
50 g masła
1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
4-5 łyżek cukru pudru
oraz 1 kg gruszek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Na spód przygotować dużą formę z odpinaną obręczą o średnicy ok. 26 cm, posmarować masłem i wysypać tartymi migdałami lub bułką tartą.
Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto piec w piekarnika przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Pora przygotować masę serową. Mleko kokosowe wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.
Gruszki obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne.
Kokosowa kruszonka: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
Zmielony ser zmiksować z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2-3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Porcję masy serowej wyłożyć cienką warstwą na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki, wyłożyć pozostałą masę, posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).
Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Stopniowo uchylać drzwiczki. Po ok. 15 minutach studzenia, wyjąć sernik z piekarnika, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić.
Z ostudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką