Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Niesamowicie pyszny sernik z gruszkami i chrupiącą kokosową kruszonką to eleganckie ciasto. Wyrafinowane połączenie kwaskowatego sera ze słodyczą gruszek i kruchością kokosa jest niezrównane. Idealny na odświętne okazje!
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
- Na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 6 jajek, oddzielone żółtka od białek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru, szczypta soli
- Na kokosową kruszonkę:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 4-5 łyżek cukru pudru
- oraz 1 kg gruszek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na spód przygotować dużą formę z odpinaną obręczą o średnicy ok. 26 cm, posmarować masłem i wysypać tartymi migdałami lub bułką tartą.
- Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto piec w piekarnika przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
- Pora przygotować masę serową. Mleko kokosowe wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.
- Gruszki obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne.
- Kokosowa kruszonka: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
- Zmielony ser zmiksować z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2-3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Porcję masy serowej wyłożyć cienką warstwą na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki, wyłożyć pozostałą masę, posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).
- Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Stopniowo uchylać drzwiczki. Po ok. 15 minutach studzenia, wyjąć sernik z piekarnika, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić.
- Z ostudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.