Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

2021-03-29
Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką
Autor: Shutterstock Okazały sernik z gruszkami i kokosową kruszonką smakuje wybornie
łatwy
45 min
4

Niesamowicie pyszny sernik z gruszkami i chrupiącą kokosową kruszonką to eleganckie ciasto. Wyrafinowane połączenie kwaskowatego sera ze słodyczą gruszek  i kruchością kokosa jest niezrównane. Idealny na odświętne okazje!

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
  • Na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 6 jajek, oddzielone żółtka od białek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru, szczypta soli
  • Na kokosową kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • oraz 1 kg gruszek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na spód przygotować dużą formę z odpinaną obręczą o średnicy ok. 26 cm, posmarować masłem i wysypać tartymi migdałami lub bułką tartą.
  • Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto piec w piekarnika przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
  • Pora przygotować masę serową. Mleko kokosowe wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.
  • Gruszki obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne.
  • Kokosowa kruszonka: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
  • Zmielony ser zmiksować z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.
  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2-3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C. Porcję masy serowej wyłożyć cienką warstwą na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki, wyłożyć pozostałą masę, posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).
  • Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Stopniowo uchylać drzwiczki. Po ok. 15 minutach studzenia, wyjąć sernik z piekarnika, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić.
  • Z ostudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.