Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

2021-02-25
Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką
Autor: Shutterstock Okazały sernik z gruszkami i kokosową kruszonką smakuje wybornie
łatwy
45 min
4

Niesamowicie pyszny sernik z gruszkami i chrupiącą kokosową kruszonką to eleganckie ciasto. Wyrafinowane połączenie kwaskowatego sera ze słodyczą gruszek  i kruchością kokosa jest niezrównane. Idealny na odświętne okazje!

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Składniki

Na spód:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1 jajko

100 g masła

1 łyżka mleka

1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)

Na masę serową:

1 kg zmielonego twarogu

1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu

1 torebka budyniu śmietankowego

6 jajek, oddzielone żółtka od białek

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżki cukru, szczypta soli

Na kokosową kruszonkę:

50 g masła

1/4 szklanki mąki

2 łyżki cukru

3/4 szklanki wiórków kokosowych

4-5 łyżek cukru pudru

oraz 1 kg gruszek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na spód przygotować dużą formę z odpinaną obręczą o średnicy ok. 26 cm, posmarować masłem i wysypać tartymi migdałami lub bułką tartą.

Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto piec w piekarnika przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Pora przygotować masę serową. Mleko kokosowe wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.

Gruszki obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne.

Kokosowa kruszonka: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.

Zmielony ser zmiksować z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2-3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Porcję masy serowej wyłożyć cienką warstwą na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki, wyłożyć pozostałą masę, posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).

Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Stopniowo uchylać drzwiczki. Po ok. 15 minutach studzenia, wyjąć sernik z piekarnika, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić.

Z ostudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE