Sernik z galaretką z wina

2021-03-29
Sernik z galaretką z wina
Autor: Shutterstock Elegancki sernik dla dojrzałych smakoszy 
łatwy
45 min
4

Sernik z galaretką z czerwonego wina to deser idealny na towarzyskie spotkanie. Łatwy przepis i zaskakująco pyszny efekt to wystarczająca zachęta. Kruchy spód, aksamitne nadzienie serowe i ciekawa w smaku galaretka wieńcząca dzieło. Czy można chcieć więcej? Wypróbuj przepis na sernik z winną galaretką już teraz!

 

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Sernik to twoja pasja? Sprawdź, czy wiesz o nim wszystko!

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • ciastka - np. herbatniki, krakersy
  • 4 łyżki (55 g) roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • Na sernik:
  • 340 g serka
  • ¼ szklanki (60 g) jogurtu greckiego
  • 1 szklanka (300 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki soli
  •  Na wierzch:
  • 8 g żelatyny
  • ¾ szklanki (180 ml) czerwonego wina
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 4 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W zmiksuj krakersy na drobne okruchy. Dodaj cukier i stopione masło i mieszaj. Przenieść mieszaninę na blachę do pieczenia. Równomiernie rozprowadź. Piecz przez 10 minut i ostudź.
  • W dużej misce ubij twaróg, grecki jogurt i mleko skondensowane, około 2 minuty. Dodaj jajko, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól. Kontynuuj ubijanie, około 2 minuty.
  • Wylej mieszankę twarogu na ciastka. Piecz przez około 25 minut.
  • Schłodź sernik do temperatury pokojowej (około 2 godziny), a następnie przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  • Aby zrobić galaretkę z wina, wlej do żelatyny ponad ½ szklanki wina i pozostaw na 5 minut.
  • Tymczasem w ​​gorącej wodzie wymieszaj cukier. Dodaj wodę z cukrem do wina z żelatyną. Dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (w razie potrzeby podgrzej w mikrofali przez 30 sekund). Dodaj resztę wina i schładzaj, około 5 minut.
  • Delikatnie wlej mieszankę wina na sernik.
  • Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Redakcja
więcej