Sernik z galaretką z wina
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Sernik z galaretką z czerwonego wina to deser idealny na towarzyskie spotkanie. Łatwy przepis i zaskakująco pyszny efekt to wystarczająca zachęta. Kruchy spód, aksamitne nadzienie serowe i ciekawa w smaku galaretka wieńcząca dzieło. Czy można chcieć więcej? Wypróbuj przepis na sernik z winną galaretką już teraz!
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Sernik to twoja pasja? Sprawdź, czy wiesz o nim wszystko!
SKŁADNIKI
- Na spód:
- ciastka - np. herbatniki, krakersy
- 4 łyżki (55 g) roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- Na sernik:
- 340 g serka
- ¼ szklanki (60 g) jogurtu greckiego
- 1 szklanka (300 g) mleka skondensowanego słodzonego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
- Na wierzch:
- 8 g żelatyny
- ¾ szklanki (180 ml) czerwonego wina
- 2 łyżki ciepłej wody
- 4 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W zmiksuj krakersy na drobne okruchy. Dodaj cukier i stopione masło i mieszaj. Przenieść mieszaninę na blachę do pieczenia. Równomiernie rozprowadź. Piecz przez 10 minut i ostudź.
- W dużej misce ubij twaróg, grecki jogurt i mleko skondensowane, około 2 minuty. Dodaj jajko, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól. Kontynuuj ubijanie, około 2 minuty.
- Wylej mieszankę twarogu na ciastka. Piecz przez około 25 minut.
- Schłodź sernik do temperatury pokojowej (około 2 godziny), a następnie przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
- Aby zrobić galaretkę z wina, wlej do żelatyny ponad ½ szklanki wina i pozostaw na 5 minut.
- Tymczasem w gorącej wodzie wymieszaj cukier. Dodaj wodę z cukrem do wina z żelatyną. Dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (w razie potrzeby podgrzej w mikrofali przez 30 sekund). Dodaj resztę wina i schładzaj, około 5 minut.
- Delikatnie wlej mieszankę wina na sernik.
- Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.