Sernik na zimno z twarogu koziego - dla osób z nietolerancją laktozy
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sernik na zimno to hit cieplejszej pory roku. Jednak co zrobić, gdy okazuje się, że miłośnik tego ciasta musi się rozstać z mlekiem krowim? Sernik na zimno można także przygotować z mleka koziego!
Owoców, bakalii i skórki pomarańczowej można dodać do sernika według uznania. Można także użyć różnych smakowo i kolorystycznie galaretek do połączenia z twarożkiem oraz na wierzch sernika.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 80 dag twarożku z mleka koziego
- 4 opakowania galaretki owocowej,
- owoce świeże lub z puszki czy kompotu,
- rodzynki,
- posiekane orzechy laskowe,
- skórka pomarańczowa smażona w cukrze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, ostudzić do temperatury pokojowej.
- Owoce i skórkę pomarańczową pokroić na kawałki (trochę pokrojonych owoców i skórki odłożyć do przybrania).
- Twarożek zmiksować, stopniowo dodając płynną galaretkę (trochę galaretki zostawić do pokrycia wierzchu sernika).
- Wsypać bakalie, skórkę pomarańczową, owoce, wymieszać.
- Masę serową z bakaliami i owocami przełożyć do tortownicy lub pucharków i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu przybrać owocami i skórką pomarańczową.
- Na wierzch wylać pozostawioną galaretkę (na grubość 5 mm) i ponownie wstawić sernik do lodówki, aby galaretka zastygła.