Sernik malinowo-porzeczkowy - łatwy przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Przepis na sernik malinowo-porzeczkowy na spodzie z herbatników. Ten pyszny deser osłodzi każde letnie popołudnie. Oto, jak zrobić łatwy sernik z porzeczkami i malinami według sprawdzonej receptury.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Konfitura porzeczkowo-kokosowa
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 250 g herbatników Petit Beurre
- 100 g masła klarowanego
- Masa serowa:
- 1 kg dobrze zmielonego twarogu
- 8 jaj
- miąższ z laski wanilii lub 1 czubata łyżka ekologicznego cukru waniliowego
- 1,5 szklanki cukru pudru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
- 120 g masła
- 3 łyżki kaszy manny
- szczypta soli
- Polewa z owoców:
- 1 szklanka dojrzałych malin
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
- 1 łyżeczka żelatyny i 3 łyżki wody lub 1 łyżeczka agar-agar (bez dodatku wody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmiksuj w blenderze do miałkości. Następnie przesyp je do roztopionego w rondelku masła i powstałym ciastem wylep dno natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i nie przestając miksować dodawaj po 1 żółtku i porcji cukru pudru. Pod koniec miksowania dodaj wanilię oraz kaszę manną i dalej miksując, stopniowo dodawaj zmielony twaróg.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
- Dodaj białka do masy serowej i całość ostrożnie wymieszaj łyżką. Powstałą masę wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj.
- Ciasto piecz około 60-70 minut z naczyniem z wodą umieszczonym pod tortownicą, a po upieczeniu pozostaw je do ostudzenia z uchylonymi drzwiami piekarnika. Zapobiegniesz wtedy opadnięciu sera spowodowanemu gwałtowną zmianą temperatury otoczenia.
Maliny i porzeczki wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i zagotuj na małym palniku. Kiedy puszczą sok, przeciśnij je przez gęste sito, aby pozbyć się pestek z owoców. Jeśli używasz agaru, dodaj go do musu z owoców, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Właściwości żelujące agaru aktywuje temperatura 85 stopni C. - Po tym czasie wylej tężejącą galaretkę na wystudzony sernik i wygładź równomiernie jego powierzchnię. Ponieważ agar tężeje znacznie szybciej niż żelatyna, przed podaniem sernik schłodź przez pół godziny w lodówce. Jeśli używasz żelatyny, wsyp ją do szklanki i zalej wrzątkiem, a potem dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i wlej do posłodzonych i przetartych przez sito owoców.
- Wystudzoną masę owocową wylej na wierzch sernika i wyrównaj.