Obłędnie czekoladowy, błyskawiczny i bez cukru. Przepis na sernik w japońskim stylu z efektem wow

szybki sernik czekoladowy japoński
Autor: Shutterstock Ten szybki sernik czekoladowy rozpływa się w ustach. Zrobisz go z 3 składników w kilka minut.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Prawie każdy kraj ma swój narodowy przepis na to wyborne ciasto z sera. Jednym z nich jest receptura pochodząca z Japonii, gdzie sernik piecze się w kąpieli wodnej. Dzięki temu jest puszysty i nie opada. Szybki czekoladowy sernik nieco różni się od tradycyjnej wersji, ale jest równie dobry. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten prosty i błyskawiczny przepis.

Z czego zrobić szybki czekoladowy sernik?

Szybki czekoladowy sernik w japońskim stylu piecze się z prostych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok. Aż trudno uwierzyć, że do przygotowania masy serowej potrzebne są tylko trzy produkty. Na liście składników nie ma ani mąki ziemniaczanej, ani białego cukru. Szybki sernik czekoladowy zalicza się więc do ciast, które bez wyrzutów sumienia od czasu do czasu można zjeść na diecie.

Co więc jest potrzebne, aby upiec domowy sernik japoński o smaku czekolady? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko trzy produkty.

Jak zrobić szybki sernik czekoladowy?

Japoński sernik czekoladowy składający się z trzech produktów robi się łatwo i błyskawicznie, dlatego ten sprawdzony przepis warto zapisać. Wystarczy upiec go raz, aby na stałe zagościł w domowym menu. Dzięki temu, że przepis na szybki sernik czekoladowy został podzielony na poszczególne kroki, jest przygotowanie jest banalnie łatwe.

Jak więc przygotować szybki domowy sernik czekoladowy, który dosłownie rozpływa się w ustach? Przepis jest bardzo podobny do japońskiej receptury na sernik.

  • 1. krok – roztopienie czekolady i wymieszanie jej z serkiem oraz żółtkami
  • 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę
  • 3. krok – wymieszanie piany z białek z masą czekoladową
  • 4. krok – przelanie masy czekoladowej do formy
  • 5. krok – upieczenie sernika czekoladowego w kąpieli wodnej

Jak upiec szybki sernik czekoladowy?

Pieczenie czekoladowego sernika w japońskim stylu przebiega w kilku etapach. Pierwszym krokiem jest przygotowanie dwóch tortownic, z czego druga powinna być nieco większa. Mniejszą formę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a od zewnątrz zabezpieczyć przed przeciekaniem folią aluminiową. Do mniejszej formy przelewa się masę czekoladową i wstawia do większej, do której nalewa się wodę.

Tak przygotowane formy wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 170 stopni C, a po 15 minutach należy zmniejszyć ją do 160 stopni C. Po kwadransie piekarnika wyłącza się pozostawia w nim sernik na kolejne 15 minut. Dopiero po upływie tego czasu można wyjąć formę z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Do serka dodać roztopioną czekoladę i żółtka. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Do masy czekoladowej stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie mieszać do połączenia składników.
  • Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zabezpieczonej od zewnątrz folią aluminiową. Wstawić ją do większej formy i wlać wodę.
  • Obie formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec kolejne 15 minut.
  • Kiedy czas pieczenia minie, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 15 minut.
  • Formy wyjąć z piekarnika. Mniejszą z sernikiem wyjąć z kąpieli wodnej. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej