Sernik potrójnie czekoladowy. Bogaty, kremowy i rozpływający się w ustach

sernik potrójnie czekoladowy
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
8

Pyszny sernik o mocno czekoladowym smaku sprawdzi się zawsze. Można serwować go na różne okazje i święta. Zastąpi tort urodzinowy i będzie super atrakcją podczas kinder party. Przepis na ten kremowy sernik z czekoladą jest łatwy, a składniki nie są wyszukane.

Przepis na sernik potrójnie czekoladowy

  • To łatwy przepis na sernik w czekoladowym smaku.
  • Na przygotowanie masy serowo-czekoladowej i upieczenie ciasta trzeba zarezerwować sobie trochę więcej czasu.
  • Na liście składników znajdują się produkty łatwo dostępne.
  • Ciasteczka oreo, z których przygotowuje się spód do sernika, zastąpią herbatniki petit beurre.
  • Do masy serowej najlepszy jest ser twarogowy z wiaderka, który już jest zmielony.
  • Sernik najlepiej upiec w małej tortownicy o średnicy 18 cm.
  • Do polewy można dodać nieco pikanterii. Kilka szczypt mielonej papryczki chili doda lekko ostrego smaku.
  • Sernik można udekorować świeżymi owocami, listami mięty lub kolorową posypką. Sprawdzą się również lekko uprażone płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie.
  • Czekoladowy sernik można podać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi oraz listkami świeżej mięty.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 80 g ciasteczek oreo
  • 20 g roztopionego masła
  • masa serowa:
  • 350 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 170 g czekolady gorzkiej 60% zawartości kakao
  • 150 g cukru
  • 100 g śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • polewa czekoladowa:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g czekolady gorzkiej 60% zawartości kakao
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastka zmielić w blenderze. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
  • Śmietankę podgrzać w rondelku. Powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
  • Twaróg przełożyć do misy miksera, wsypać cukier i miksować na niskich obrotach. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników.
  • Cały czas miksując, wsypać kakao i dodać ekstrakt z wanilii, a następnie roztopioną czekoladę ze śmietanką.
  • Masę przelać do tortownicy na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec 30 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku bez uchylania drzwiczek na kilka godzin, aż sernik całkowicie ostygnie.
  • Kiedy sernik stygnie w wyłączonym piekarniku, przygotować polewę. Śmietankę przelać do rondelka i mocno podgrzać. Zestawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Sernik równomiernie polać polewą.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej