Sernik potrójnie czekoladowy. Bogaty, kremowy i rozpływający się w ustach
2023-01-20
łatwy
90 min
8
Pyszny sernik o mocno czekoladowym smaku sprawdzi się zawsze. Można serwować go na różne okazje i święta. Zastąpi tort urodzinowy i będzie super atrakcją podczas kinder party. Przepis na ten kremowy sernik z czekoladą jest łatwy, a składniki nie są wyszukane.
Przepis na sernik potrójnie czekoladowy
- To łatwy przepis na sernik w czekoladowym smaku.
- Na przygotowanie masy serowo-czekoladowej i upieczenie ciasta trzeba zarezerwować sobie trochę więcej czasu.
- Na liście składników znajdują się produkty łatwo dostępne.
- Ciasteczka oreo, z których przygotowuje się spód do sernika, zastąpią herbatniki petit beurre.
- Do masy serowej najlepszy jest ser twarogowy z wiaderka, który już jest zmielony.
- Sernik najlepiej upiec w małej tortownicy o średnicy 18 cm.
- Do polewy można dodać nieco pikanterii. Kilka szczypt mielonej papryczki chili doda lekko ostrego smaku.
- Sernik można udekorować świeżymi owocami, listami mięty lub kolorową posypką. Sprawdzą się również lekko uprażone płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie.
- Czekoladowy sernik można podać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi oraz listkami świeżej mięty.
SKŁADNIKI
- spód:
- 80 g ciasteczek oreo
- 20 g roztopionego masła
- masa serowa:
- 350 g twarogu na sernik z wiaderka
- 170 g czekolady gorzkiej 60% zawartości kakao
- 150 g cukru
- 100 g śmietanki 30%
- 3 jajka
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- polewa czekoladowa:
- 100 g śmietanki 30%
- 50 g czekolady gorzkiej 60% zawartości kakao
- 50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciastka zmielić w blenderze. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
- Śmietankę podgrzać w rondelku. Powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
- Twaróg przełożyć do misy miksera, wsypać cukier i miksować na niskich obrotach. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników.
- Cały czas miksując, wsypać kakao i dodać ekstrakt z wanilii, a następnie roztopioną czekoladę ze śmietanką.
- Masę przelać do tortownicy na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec 30 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku bez uchylania drzwiczek na kilka godzin, aż sernik całkowicie ostygnie.
- Kiedy sernik stygnie w wyłączonym piekarniku, przygotować polewę. Śmietankę przelać do rondelka i mocno podgrzać. Zestawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Sernik równomiernie polać polewą.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe