Papier do pieczenia, zwany również pergaminem, to specjalny rodzaj papieru. Przeznaczony jest do wykładania form piekarskich, zamiast je natłuszczać. Dzięki temu pieczona potrawa nie przywiera do formy. Można w taki papier również zawijać produkty, aby je chronić przed nadmiernym przypiekaniem.
Pergamin sprzedawany jest w rolkach. Dlatego po rozwinięciu wciąż się zwija, utrudniając wyłożenie blachy lub foremki. Jak sobie z tym poradzić? Oto kilka sprawdzonych sposobów:
- aby wyłożyć blachę papierem do pieczenia, w rogach oraz na środku blachy kładziemy po kropli ciasta, papier kładziemy odwrotnie do kierunku zwijania i dociskamy; w ten sposób przyklejony już się zwija;
- aby wyłożyć dno tortownicy najlepiej jest wyciąć odpowiedniej wielkości koło oraz prostokąt, którego szerokość jest wysokością tortownicy, a długość to obwód kolistej formy;
- aby wyłożyć dno tortownicy można również wyciąć większe koło niż podstawa formy, a następnie zafiksować papier za pomocą ruchomego kołnierza
Jest też najłatwiejszy sposób na niesforny papier do pieczenia. To sprytny trik wykorzystywany przez wszystkich szefów kuchni. A sposobu tego nauczyli się od swoich babek. Dawniej, gdy nie było naczyń z powłokami nieprzywierającymi, trzeba było wszystko wykładać papierem do pieczenia.
Wystarczy papier zmiąć, ale należy gnieść go z wyczuciem, żeby nie porwać. Następnie zmoczyć w wodzie. Po rozprostowaniu nie tylko przestaje się zwijać, ale nawilżony wytrzymuje wyższe temperatury. To idealny sposób, gdy chcecie zawinąć warzywa, rybę, czy mięso i piec en papillote, czyli zawinięty w papilot.