Papier do pieczenia wywija się? Prosty trik pozwala go ujarzmić

Papier do pieczenia wywija się? Prosty trik pozwala go ujarzmić
Autor: Shutterstock.com Papier do pieczenia wywija się? Prosty trik pozwala go ujarzmić

Papier do pieczenia zazwyczaj sprzedawany jest w rolkach. Rozwinięty niestety ponownie się zwija. Jest jednak na to kilka sprytnych sposobów oraz jeden zręczny trik. Przeczytajcie, jak sobie poradzić z wywijącym się papierem do pieczenia.

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Papier do pieczenia, zwany również pergaminem, to specjalny rodzaj papieru. Przeznaczony jest do wykładania form piekarskich, zamiast je natłuszczać. Dzięki temu pieczona potrawa nie przywiera do formy. Można w taki papier również zawijać produkty, aby je chronić przed nadmiernym przypiekaniem. 

Pergamin sprzedawany jest w rolkach. Dlatego po rozwinięciu wciąż się zwija, utrudniając wyłożenie blachy lub foremki. Jak sobie z tym poradzić? Oto kilka sprawdzonych sposobów:

  • aby wyłożyć blachę papierem do pieczenia, w rogach oraz na środku blachy kładziemy po kropli ciasta, papier kładziemy odwrotnie do kierunku zwijania i dociskamy; w ten sposób przyklejony już się zwija;
  • aby wyłożyć dno tortownicy najlepiej jest wyciąć odpowiedniej wielkości koło oraz prostokąt, którego szerokość jest wysokością tortownicy, a długość to obwód kolistej formy;
  • aby wyłożyć dno tortownicy można również wyciąć większe koło niż podstawa formy, a następnie zafiksować papier za pomocą ruchomego kołnierza

Jest też najłatwiejszy sposób na niesforny papier do pieczenia. To sprytny trik wykorzystywany przez wszystkich szefów kuchni. A sposobu tego nauczyli się od swoich babek. Dawniej, gdy nie było naczyń z powłokami nieprzywierającymi, trzeba było wszystko wykładać papierem do pieczenia. 

Wystarczy papier zmiąć, ale należy gnieść go z wyczuciem, żeby nie porwać. Następnie zmoczyć w wodzie. Po rozprostowaniu nie tylko przestaje się zwijać, ale nawilżony wytrzymuje wyższe temperatury. To idealny sposób, gdy chcecie zawinąć warzywa, rybę, czy mięso i piec en papillote, czyli zawinięty w papilot.  

Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE