Oryginalna sałatka z rukoli i czerwonego buraka - super dawka zdrowia w jednej porcji
2022-03-04
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Orzechowo-pikantna rukola, słodki i soczysty burak, nieco mączna czerwona fasola i chrupiące orzechy - to znakomite połączneie smaków. Do tego znakomicie zbilansowany posiłek, prawdziwa zdrowotna bomba.
SKŁADNIKI
- 2 buraki
- 2 garście rukoli
- 2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 1 garść orzechów nerkowca lub pistacji
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rukolę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
- Buraki umyć i obrać, pokroić w cieniutkie plasterki.
- Fasolkę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Rukolę ułożyć na talerzach, na nią wyłożyć plasterki buraka i czerwoną fasolę.
- Warzywa skropić oliwą i sokiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem.
- Wierzch sałatki posypać orzechami nerkowca.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni