Oryginalna sałatka z rukoli i czerwonego buraka - super dawka zdrowia w jednej porcji

Sałatka z rukoli i buraka
Autor: Shutterstock Sałatka z rukoli i buraka to smaczn i świetnie zbilansowany posiłek.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Orzechowo-pikantna rukola, słodki i soczysty burak, nieco mączna czerwona fasola i chrupiące orzechy - to znakomite połączneie smaków. Do tego znakomicie zbilansowany posiłek, prawdziwa zdrowotna bomba.

SKŁADNIKI

  • 2 buraki
  • 2 garście rukoli
  • 2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 1 garść orzechów nerkowca lub pistacji
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rukolę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
  • Buraki umyć i obrać, pokroić w cieniutkie plasterki.
  • Fasolkę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
  • Rukolę ułożyć na talerzach, na nią wyłożyć plasterki buraka i czerwoną fasolę.
  • Warzywa skropić oliwą i sokiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem.
  • Wierzch sałatki posypać orzechami nerkowca.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni

Galeria: Burakiw  słoikach na zimę - 10 sprawdzonych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej