Grilluję cukinię i dodaję ten grecki ser. Ta wyśmienita sałatka zachwyca smakiem

sałatka z grillowaną cukinią
Autor: Shutterstock Pyszna sałatka na lato w kilka minut? Weź cukinię i ten ser, a smak cię oczaruje.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaką sałatkę można zrobić z cukinii? Pełna smaku i aromatu sałatka z grillowaną cukinią to hit lata. To małe danie prezentuje się efektownie, więc można serwować je na różne okazje. Przepis jest bardzo łatwy, lista składników krótka, przygotowanie nie zajmuje więcej niż kwadrans. Poznajcie prosty przepis na letnią sałatkę z grillowaną cukinią, która zauroczy smakiem.

Co można dodać do grillowanej cukinii?

W tym sprawdzonym przepisie główną rolę grają plastry grillowanej cukinii. Wystarczy dodać do nich kilka prostych i niedrogich składników, aby powstało obłędne danie, które zrobi wrażenie na każdym. Do tej sałatki najlepsza jest młoda cukinia. Sezon na to niskokaloryczne i smaczne warzywo jest już w pełni, dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu.

Do przyrządzenia pysznej i aromatycznej sałatki potrzebne są takie składniki jak:

  • cukinia
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeże zioła – natka pietruszki i koperek
  • przyprawy – sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek

Jak zrobić sałatkę z grillowaną cukinią?

Przepis na pełną smakowitych składników sałatkę z cukinią z grilla jest bardzo łatwy. Przyrządzenie tego smakołyku nie zajmuje też wielu godzin. Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przygotowanie tej wyjątkowej sałatki na lato.

Jak więc robi się obłędną sałatkę z grillowanymi plastrami cukinii? Aby cieszyć się doskonałym smakiem tego małego dania, wystarczy kilka łatwych kroków. Wystarczy pokroić cukinię na plastry, doprawić je i usmażyć na patelni grillowej. Następnie cukinię przekłada się na talerze lub półmisek, posypuje fetą, koperkiem i natką pietruszki. Na koniec sałatkę warto skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gotowe!

Z czym podawać grillowaną cukinię?

Wyśmienita sałatka z plastrami grillowanej cukinii i kawałkami sera feta to łatwa przekąska, która doskonale sprawdzi się w upalne dni. Można serwować ją nawet na obiad w lecie, kiedy nikt nie ma ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Sałatka z grillowaną cukinią świetnie smakuje na drugie śniadanie i na kolację. Pyszną sałatkę z cukinią z grilla i słoną fetą można też podać na imprezie. To smaczna i aromatyczna przekąska na mecz lub wieczór filmowy. Sałatka z grillowaną cukinią dobrze komponuje się z daniami mięsnymi z rusztu.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 200 g sera fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną cukinię pokroić na nieco grubsze plastry. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej plastry cukinii, aż staną się miękkie i zaczną rumienić.
  • Cukinię przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym serem feta, koperkiem i natką pietruszki. Całość skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  • Podawać na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej