Zielona sałatka ziemniaczna - smakowity dodatek do grilla
2020-08-07

łatwy
25 min
4
Zielona sałatka ziemniaczana to prawdziwy hit ogrodowych przyjęć. Sycąca dzięki ziemniakom i groszkowi, orzeźwiająca dzięki ogórkowi i zdrowa - dzięki szczypiorkowi, koperkowi i natce. I przede wszystkim - przepyszna!
Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat
Sałatka ziemniaczana z boczkiem - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- 400 g opakowanie mrożonego groszku
- 1 średni świeży ogórek typu wąż
- 2 gałązki sporej dymki z małymi cebulkami
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Ugotować w solonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- Groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- Ogórek pokroić w średnią kostkę.
- Dymkę, koper i natkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Ilość śmietany zależy od naszych upodobań. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?