Sycąca sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką w wyjątkowym dressingu z hummusu

Sycąca sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką w wyjątkowym dressingu z hummusu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepsze w hummusie jest to, że może nadać sycącą kremowość niektórym letnim potrawom. Na przykład sałatce ziemniaczanej. Sałatkę ziemniaczaną zazwyczaj podajemy w sosie majonezowym lub ostrym sosie musztardowym. Dlaczego więc nie spróbować czegoś nowego? Ten świeży dressing ziołowo-hummusowy jest nie tylko idealny do sałatki ziemniaczanej, ale można go używać do wszystkich sałatek ze świeżych lub grillowanych warzyw. Ziemniaczana sałatka ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką w wyjątkowym dressingu z hummusu jest pyszna i sycąca. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • Na sałatkę:

  • 1 kg młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa

  • 1 lub 2 ogórki z cienką skórką, pokrojone na plasterki

  • 12 rzodkiewek pokrojonych na plasterki

  • 1 czerwona cebula, posiekana drobno

  •  

  • Na dressing:

  • 200 ml hummusu

  • 3 łyżki świeżego koperku, posiekanego

  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej

  • 2 łyżki świeżych liści bazylii, posiekanych

  • 2 łyżki świeżych liści mięty, posiekanych

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki, ogórki, rzodkiewkę i cebulę wymieszać razem. Odstawić.

  • W miseczce wymieszaj hummus z posiekanymi ziołami. Rozrzedź dressing dodając olej, sok z cytryny i miód. Wymieszaj, spróbuj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

  • Dressing dodać do warzyw i wymieszać. Podawać od razu.

  • Jeśli chcecie przygotować sałatkę wcześniej, to przechowujcie warzywa i dressing oddzielnie, łącząc je ze sobą przed podaniem.

Jak zrobić hummus?

Hummus to typowa dla kuchni libańskiej pasta z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem czosnku, pasty sezamowej (tahini), soku z cytryny i oliwy. Można kupić gotową lub zrobić samodzielnie. Przygotowanie jest nieskomplikowane. 

Potrzebne będą: 1 puszka gotowanej ciecierzycy, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka pasty sezamowej, sól i pieprz oraz 1/3 do 1/2 szklanki oliwy. 

Trudno określić ilość oliwy, ponieważ jej dodanie zależy od naszych preferencji. Jeśli wolicie bardziej zwarty hummus to dodajcie jej mniej, jeśli chcecie bardzie luźny hummus, to dodaj jej więcej. 

Wszystkie składniki należy zmiksować w malakserze. Na koniec cały czas miksując dodać tyle oliwy, aby otrzymać pożądaną konsystencję pasty.

Gotowe!

Ocena: 3,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).