Zapomnij o sałatce gyros. Zamiast tego przygotuj pyszną sałatkę warstwową z krewetkami

Nie masz pomysłu na sałatkę na lunch, kolację czy do grilla? Warstwowa sałatka z krewetkami może być odpowiedzą na to pytanie. Jest prosta w przygotowaniu, ale przy okazji wypełniona smakiem. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę wykwintną sałatkę.
Sałatka warstwowa z krewetkami. Wystarczy kilka chwil, by zachwycić
Sałatka warstwowa z krewetkami jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również pyszna. Wystarczy dosłownie kilka minut, by przygotować tę zachwycającą sałatkę, która pięknie się prezentuje w misce.
Ważnym punktem jest przygotowanie krewetek. Ich oczyszczanie jest istotnym punktem, bo nie tylko wpływa na bezpieczeństwo spożycia, ale również na smak i estetykę. Zazwyczaj możemy kupić krewetki już bez pancerza, jednak wciąż konieczne jest usunięcie ogonków i przewodu pokarmowego.
W nim znajdować się bowiem resztki jedzenia, które nieusunięte mogą skutkować w nieprzyjemnym posmaku lub nieestetycznym zabarwieniem mięsa. Czyszczenie krewetek pozwala również uniknąć zanieczyszczeń takich jak piasek, czy drobne fragmenty pancerza.
Sałatka warstwowa z krewetek to świetny sposób na śniadanie, drugie śniadanie, lunch czy kolację. Bez problemu można ją również przygotować na elegancją kolację czy do grilla. Nie zajmuje wiele czasu, a wygląda zachwycająco. Wystarczy dosłownie kilka składników, by móc zachwycić gości.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 100 g krewetek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka gotujemy na miękko.
- Z krewetek usuwamy ogonki i wycinamy jelito.
- Sałatę układamy na dno miski.
- Następnie wsypujemy kukurydzę, startą marchewkę i ogórka.
- Jajka obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
- Krewetki chwilę podsmażamy.
- Do sałatki dodajemy jajka i krewetki.
- Majonez mieszamy z ketchupem i papryką wędzoną.
- Sosem polewamy sałatkę i dekorujemy cytryną.