Zapomnij o sałatce gyros. Zamiast tego przygotuj pyszną sałatkę warstwową z krewetkami

Zapomnij o sałatce gyros. Zamiast tego przygotuj pyszną sałatkę warstwową z krewetkami
Autor: Shutterstock.com Zapomnij o sałatce gyros. Zamiast tego przygotuj pyszną sałatkę warstwową z krewetkami
łatwy
10 min
4

Nie masz pomysłu na sałatkę na lunch, kolację czy do grilla? Warstwowa sałatka z krewetkami może być odpowiedzą na to pytanie. Jest prosta w przygotowaniu, ale przy okazji wypełniona smakiem. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę wykwintną sałatkę.

Sałatka warstwowa z krewetkami. Wystarczy kilka chwil, by zachwycić

Sałatka warstwowa z krewetkami jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również pyszna. Wystarczy dosłownie kilka minut, by przygotować tę zachwycającą sałatkę, która pięknie się prezentuje w misce.

Ważnym punktem jest przygotowanie krewetek. Ich oczyszczanie jest istotnym punktem, bo nie tylko wpływa na bezpieczeństwo spożycia, ale również na smak i estetykę. Zazwyczaj możemy kupić krewetki już bez pancerza, jednak wciąż konieczne jest usunięcie ogonków i przewodu pokarmowego. 

W nim znajdować się bowiem resztki jedzenia, które nieusunięte mogą skutkować w nieprzyjemnym posmaku lub nieestetycznym zabarwieniem mięsa. Czyszczenie krewetek pozwala również uniknąć zanieczyszczeń takich jak piasek, czy drobne fragmenty pancerza.

Sałatka warstwowa z krewetek to świetny sposób na śniadanie, drugie śniadanie, lunch czy kolację. Bez problemu można ją również przygotować na elegancją kolację czy do grilla. Nie zajmuje wiele czasu, a wygląda zachwycająco. Wystarczy dosłownie kilka składników, by móc zachwycić gości.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 100 g krewetek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka gotujemy na miękko.
  • Z krewetek usuwamy ogonki i wycinamy jelito.
  • Sałatę układamy na dno miski.
  • Następnie wsypujemy kukurydzę, startą marchewkę i ogórka.
  • Jajka obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
  • Krewetki chwilę podsmażamy.
  • Do sałatki dodajemy jajka i krewetki.
  • Majonez mieszamy z ketchupem i papryką wędzoną.
  • Sosem polewamy sałatkę i dekorujemy cytryną.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej