Pieczone krewetki pod pierzynką

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Sałatka makaronowa „koktajl z krewetek”
Autor: thinkstockphotos.com Krewetki 
łatwy
60 min
4

Podajemy wyśmienity przepis na krewetki - z dodatkiem imbiru, czosnku, zapiekane pod pierzynką z serka homogenizowanego. Delikatne danie z krewetkami możesz przyrządzić gdy jesteś na diecie, ponieważ jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 250 g odtłuszczonego serka homogenizowanego
  • 150 g krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • Korzeń imbiru
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  • Obierz kawałek imbiru wielkości kciuka i zetrzyj go na tarce o małych oczkach. Posiekaj czosnek i koperek. Krewetki opłucz.
  • Wbij do miski 2 jajka, ubij. Dodaj imbir, czosnek, koperek i krewetki. Zalej homogenizowanym serkiem. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
  • Natłuść formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Przelej do niego zawartość miski. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz mniej więcej 45 minut.
Zuzanna Lubart