Prosta sałatka z szynką. Zrobisz ją z 5 składników w 5 minut

sałatka z szynką w 5 minut
Autor: Shutterstock Sałatka z szynką w 5 minut, czyli ekspresowy przepis na pyszną przekąskę last minute.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka z szynką jest łatwa i szybka, a jej smak przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje. Sałatkę robi się błyskawicznie z pięciu prostych składników. Świetnie sprawdzi się w czasie wizyty niezapowiedzianych gości. Zobaczcie, jak zrobić prostą sałatkę z szynką.

Jak zrobić sałatkę z szynką?

Przyrządzenie sałatki z szynką to moment. Wystarczy pokroić składniki, wrzucić do miski i wymieszać z lekkim sosem jogurtowym. Jeżeli macie więcej czasu niż pięć minut, możecie dodać inne składniki, które lubicie. Mogą to być korniszony, seler konserwowy, czerwona fasola lub zielony groszek.

Dlaczego warto zrobić sałatkę z szynką?

  • Przepis na tę pyszną sałatkę, w której główną rolę gra szynka, robi się bardzo prosto. Kilka kroków i super sałatka pełna smaku jest gotowa.
  • Przyrządzenie sałatki z szynką trwa pięć minut. To tylko chwila krojenia i mieszania.
  • Wśród produktów potrzebnych do zrobienia sałatki jest pięć składników. Szynka, żółty ser, kukurydza, czerwona papryka i żurawina są w sklepach przez cały rok. Tak samo jest ze składnikami, z których robi się sos.

Kiedy podawać sałatkę z szynką?

Ta prosta i szybka sałatka z szynką jest uniwersalna. Sprawdzi się przez cały rok i zawsze będzie smakować. To pomysł na spotkanie z przyjaciółmi i domową imprezę. Można zabrać ją ze sobą na wynos i zjeść na drugie śniadanie. Pysznie smakuje na kolację. Doskonale łączy się z chlebem i chrupiącymi grzankami.

SKŁADNIKI

  • 200 g szynki
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 80 g żurawiny

  • sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć odsączoną kukurydzę. Dodać pokrojone w kostkę szynkę, żółty ser, paprykę oraz żurawinę. Wymieszać i odstawić.
  • Do jogurtu dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Sos wlać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej