Sałatka ziemniaczana z kaparami i majerankiem

Sałatka ziemniaczana z kaparami i majerankiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do grillowego menu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wersji sałatki ziemniaczanej jest tyle, co jej wielbicieli. Dziś proponujemy aromatyczną i wyrazistą sałatkę ziemniaczaną pachnącą majerankiem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 kiszone ogórki

  • 1 czerwona cebula

  • 4 łyżki kaparów

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • 5 łyżek oliwy

  • 2 garście świeżego majeranku

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Nie rozgotować.

  • Kiedy ziemniaki ostygną obrać je i pokroić w grubą kostkę. Zalać oliwą wymieszaną z sosem sojowym, wymieszać z drobno posiekanym majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki.

  • Ogórki i cebulę pokroić i dodać z kaparami do sałatki. Doprawić pieprzem.

Fenomen ziemniaczanej sałatki

Naprawdę ze świeczką szukać kogoś, kto nie lubi sałatki ziemniaczanej. Sałatki ziemniaczane jada się na całym świecie, a każda kuchnia ma swoje sekretne składniki, które sprawiają, że jej sałatka jest wyjątkowa.

Najprostsza sałatka ziemniaczana to po prostu gotowane ziemniaki, przyprawione solą oraz pieprzem i polane sosem majonezowym. Na tej bazie można budować resztę dania. Najlepsze jest to, że neutralne w smaku ziemniaki świetnie komponują się z większością warzyw, więc jest z czego wybierać: rzodkiewka, szczypiorek, koperek, kiszonki... można by wymieniać w nieskończoność. Każdy może dodać coś od siebie i dlatego każdy ją lubi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0