Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Sałatka ziemniaczana z kaparami i majerankiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do grillowego menu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Wersji sałatki ziemniaczanej jest tyle, co jej wielbicieli. Dziś proponujemy aromatyczną i wyrazistą sałatkę ziemniaczaną pachnącą majerankiem.
Składniki
1 kg ziemniaków
3 kiszone ogórki
1 czerwona cebula
4 łyżki kaparów
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek oliwy
2 garście świeżego majeranku
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Nie rozgotować.
Kiedy ziemniaki ostygną obrać je i pokroić w grubą kostkę. Zalać oliwą wymieszaną z sosem sojowym, wymieszać z drobno posiekanym majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Ogórki i cebulę pokroić i dodać z kaparami do sałatki. Doprawić pieprzem.
Fenomen ziemniaczanej sałatki
Naprawdę ze świeczką szukać kogoś, kto nie lubi sałatki ziemniaczanej. Sałatki ziemniaczane jada się na całym świecie, a każda kuchnia ma swoje sekretne składniki, które sprawiają, że jej sałatka jest wyjątkowa.
Najprostsza sałatka ziemniaczana to po prostu gotowane ziemniaki, przyprawione solą oraz pieprzem i polane sosem majonezowym. Na tej bazie można budować resztę dania. Najlepsze jest to, że neutralne w smaku ziemniaki świetnie komponują się z większością warzyw, więc jest z czego wybierać: rzodkiewka, szczypiorek, koperek, kiszonki... można by wymieniać w nieskończoność. Każdy może dodać coś od siebie i dlatego każdy ją lubi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska