Pyszna i zdrowa sałatka, która zachwyci każdego. Ten sos idealnie ją dopełnia

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przepyszna i zdrowa sałatka, która sprawdzi się nie tylko na pożywną kolację. Nie jest zbyt wymyślna, jednak wciąż zachwyca swoim smakiem. Przygotujemy ją w zaledwie kilka minut, a każda będzie z pewnością tego warta.
Szybka sałatka z jarmużem zachwyca smakiem. Wystarczy jeden trik
Sałatka z jarmużem i marchewkowym dressingiem to idealny pomysł na ciekawą kolację lub jako przekąskę dla gości. Jest to pozycja, która, choć nie należy do najbardziej wykwintnych, wciąż świetnie smakuje.
Trzeba pamiętać jednak o jednym triku, dzięki któremu będzie to możliwe. Chodzi mianowicie o masowanie jarmużu, tak by liście stały się delikatne. Wystarczy usunąć łodygi i dokładnie je umyć. Pozostawiamy do wyschnięcia. W dużej misce dolewamy do nich sok z cytryny, oliwę i sól. Następnie masujemy je dłońmi, aż zmiękną i zwiędną.
Dodaj to co lubisz. Sałatka w różnych wariantach
Sałatka ta jest ciekawym pomysłem na danie. Możemy dorzucić do niej ser np. feta czy parmezan, dodać tofu lub kurczaka, a nawet zastąpić dressing, jeśli nie chce się nam robić marchewkowego. Sprawdzi się cytrynowe lub balsamiczne winegret.
Sałatkę można przechowywać w lodówce nawet do 3 dni, jednak jest jedno, ale. Choć liście jarmużu będą się świetnie trzymały, to niestety nie można tego samego powiedzieć o awokado. Lepiej więc będzie trzymać je całkowicie osobno.
SKŁADNIKI
- Sos marchewkowo-imbirowy:
- 2 marchewki
- 0,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- Sałatka:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pęczek jarmużu
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 marchewka starta
- 1 czerwony burak starty
- pęczek rzodkiewki
- 1 awokado
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- prażone pestki dyni
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenie kładziemy pokrojone marchewki.
- Skraplamy oliwą i posypujemy solą.
- Pieczemy ok. 20 minut.
- Miękkie marchewki wkładamy do blendera.
- Dodajemy wodę, oliwę, ocet, imbir i sól.
- Miksujemy do gładkiej konsystencji.
- Liście jarmużu wkładamy do miski.
- Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i kilka szczypt soli.
- Całość mieszamy, aż liście zmiękną.
- Dodajemy marchewkę, buraka, posiekaną rzodkiewkę i awokado, pestki dyni, żurawinę, sól i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy i polewamy dressingiem.
- Dodajemy cieciorkę i posypujemy sezamem.