Pyszna i zdrowa sałatka, która zachwyci każdego. Ten sos idealnie ją dopełnia

Pyszna i zdrowa sałatka, która zachwyci każdego. Ten sos idealnie ją dopełnia
Autor: Shutterstock.com Pyszna i zdrowa sałatka, która zachwyci każdego. Ten sos idealnie ją dopełnia
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepyszna i zdrowa sałatka, która sprawdzi się nie tylko na pożywną kolację. Nie jest zbyt wymyślna, jednak wciąż zachwyca swoim smakiem. Przygotujemy ją w zaledwie kilka minut, a każda będzie z pewnością tego warta.

Szybka sałatka z jarmużem zachwyca smakiem. Wystarczy jeden trik

Sałatka z jarmużem i marchewkowym dressingiem to idealny pomysł na ciekawą kolację lub jako przekąskę dla gości. Jest to pozycja, która, choć nie należy do najbardziej wykwintnych, wciąż świetnie smakuje. 

Trzeba pamiętać jednak o jednym triku, dzięki któremu będzie to możliwe. Chodzi mianowicie o masowanie jarmużu, tak by liście stały się delikatne. Wystarczy usunąć łodygi i dokładnie je umyć. Pozostawiamy do wyschnięcia. W dużej misce dolewamy do nich sok z cytryny, oliwę i sól. Następnie masujemy je dłońmi, aż zmiękną i zwiędną.

Dodaj to co lubisz. Sałatka w różnych wariantach

Sałatka ta jest ciekawym pomysłem na danie. Możemy dorzucić do niej ser np. feta czy parmezan, dodać tofu lub kurczaka, a nawet zastąpić dressing, jeśli nie chce się nam robić marchewkowego. Sprawdzi się cytrynowe lub balsamiczne winegret.

Sałatkę można przechowywać w lodówce nawet do 3 dni, jednak jest jedno, ale. Choć liście jarmużu będą się świetnie trzymały, to niestety nie można tego samego powiedzieć o awokado. Lepiej więc będzie trzymać je całkowicie osobno.

SKŁADNIKI

  • Sos marchewkowo-imbirowy:
  • 2 marchewki
  • 0,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • Sałatka:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka starta
  • 1 czerwony burak starty
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • prażone pestki dyni
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenie kładziemy pokrojone marchewki.
  • Skraplamy oliwą i posypujemy solą.
  • Pieczemy ok. 20 minut.
  • Miękkie marchewki wkładamy do blendera.
  • Dodajemy wodę, oliwę, ocet, imbir i sól.
  • Miksujemy do gładkiej konsystencji.
  • Liście jarmużu wkładamy do miski.
  • Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i kilka szczypt soli.
  • Całość mieszamy, aż liście zmiękną.
  • Dodajemy marchewkę, buraka, posiekaną rzodkiewkę i awokado, pestki dyni, żurawinę, sól i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy i polewamy dressingiem.
  • Dodajemy cieciorkę i posypujemy sezamem.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej