Ciasteczka red velvet to dobry wybór na słodką przerwę. Zza oceanem są hitem

Ciasteczka red velvet to dobry wybór na słodką przerwę. Zza oceanem są hitem
Autor: Shutterstock.com Ciasteczka red velvet to dobry wybór na słodką przerwę. Zza oceanem są hitem
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasteczka red velvet cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Nie tylko wspaniale smakują, ale również zjawiskowo wyglądają, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi czerwonymi słodkościami.

Czerwone ciasteczka, które uwielbiają Amerykanie. Wystarczy kilka składników

Pyszne ciasteczka red velvet z białą czekoladą rozkochują w sobie nie tylko wspaniałym smakiem, ale również ciekawym wyglądem. Intensywnie czerwone słodkości od razu przyciągają wzrok, a ich smak sprawi, że na długo zagoszczą w naszej pamięci.

Ciasteczka te są proste w przygotowaniu, a wyglądają niezwykle elegancko, dzięki czemu sprawdzą się zarówno jako coś słodkiego pomiędzy posiłkami, jak i jako deser, kiedy mamy gości.

Idealne połączenie ulubionych smaków. Waniliowo-kakaowe słodkości

Ciasteczka te idealnie balansują dwa uwielbiane przez wszystkich smaki - wanilię i kakao. Do tego dochodzi nam jednak lekko maślana nuta, która tylko podkreśla subtelnie czekoladowy smak naszych ciasteczek.

Nie da się również zapomnieć o ich niesamowitej konsystencji. Ciasteczka te są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i lekko ciągnące co idealnie łączy w sobie uwielbiane tekstury ciasteczek. Trzeba jednak bardzo uważać, by ich nie przesuszyć.

Te ciasteczka to naprawdę najlepszy sposób na słodką przerwę, która zachwyci swoim smakiem. A ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

SKŁADNIKI

  • 115 g masła 
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g cukru białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego 
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100–150 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • W misce ucieramy masło z cukrami.
  • Kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajko, wanilię, mleko i barwnik.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i szybko mieszamy.
  • Dodajemy posiekaną białą czekoladę.
  • Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 12 minut.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej