Ciasteczka red velvet to dobry wybór na słodką przerwę. Zza oceanem są hitem

2025-04-18 15:21

Ciasteczka red velvet cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Nie tylko wspaniale smakują, ale również zjawiskowo wyglądają, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi czerwonymi słodkościami.

Ciasteczka red velvet to dobry wybór na słodką przerwę. Zza oceanem są hitem

i

Autor: Shutterstock.com Ciasteczka red velvet to dobry wybór na słodką przerwę. Zza oceanem są hitem
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Czerwone ciasteczka, które uwielbiają Amerykanie. Wystarczy kilka składników

Pyszne ciasteczka red velvet z białą czekoladą rozkochują w sobie nie tylko wspaniałym smakiem, ale również ciekawym wyglądem. Intensywnie czerwone słodkości od razu przyciągają wzrok, a ich smak sprawi, że na długo zagoszczą w naszej pamięci.

Ciasteczka te są proste w przygotowaniu, a wyglądają niezwykle elegancko, dzięki czemu sprawdzą się zarówno jako coś słodkiego pomiędzy posiłkami, jak i jako deser, kiedy mamy gości.

Idealne połączenie ulubionych smaków. Waniliowo-kakaowe słodkości

Ciasteczka te idealnie balansują dwa uwielbiane przez wszystkich smaki - wanilię i kakao. Do tego dochodzi nam jednak lekko maślana nuta, która tylko podkreśla subtelnie czekoladowy smak naszych ciasteczek.

Nie da się również zapomnieć o ich niesamowitej konsystencji. Ciasteczka te są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i lekko ciągnące co idealnie łączy w sobie uwielbiane tekstury ciasteczek. Trzeba jednak bardzo uważać, by ich nie przesuszyć.

Te ciasteczka to naprawdę najlepszy sposób na słodką przerwę, która zachwyci swoim smakiem. A ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

SKŁADNIKI

  • 115 g masła 
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g cukru białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego 
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100–150 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • W misce ucieramy masło z cukrami.
  • Kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajko, wanilię, mleko i barwnik.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i szybko mieszamy.
  • Dodajemy posiekaną białą czekoladę.
  • Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 12 minut.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...