Tort red velvet - przepis na czerwone ciasto z kremem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tort red velvet z czerwonego ciasta z białym kremem warto przygotować na szczególne okazje, na przykład jako romantyczny deser na wieczór we dwoje, walentynki, rocznicę ślubu. Przepis na czerwone ciasto jest banalnie prosty, a efekt wizualny nie ma sobie równych! Sprawdź, jak zrobić czerwony tort red velvet otulony puszystym kremem i posypany orzechami pekan. Na święto zakochanych proponujemy przybrać go truskawkami lub płatkami róż - ukochana osoba nie będzie mogła oderwać od niego wzroku!
SKŁADNIKI
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka destylowanego octu białego
- 1 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pokruszone orzechy pekan na posypkę
- 3 okrągłe formy do ciasta 23 cm
- Składniki na krem:
- 500 g serka śmietankowego
- 4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła niesolonego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piec do 180 st. C. 3 okrągłe formy wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia i również natłuść z wierzchu masłem. Środek tortownicy posyp mąką.
- W dużej misce wymieszasz suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i kakao. W innej dużej misce połącz mokre składniki: olej, maślankę, jaja, ocet, czerwony barwnik i ekstrakt z wanilii. Miksuj ok. 10 minut na gładką masę.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jednocześnie miksując mieszadłem na małych obrotach. Zmiksuj całość na jednolitą, gładką masę.
- Wlej ciasto do trzech form po równo i wstaw je na 30 minut do pieca nagrzanego do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy środek jest wypieczony. Placki wystudź.
- Przygotuj masę kremową: połącz serek śmietankowy, cukier puder i miękki masło. Miksuj najpierw na wolnych obrotach aż składniki się połączą, następnie zwiększaj stopniowo tempo aż masa nabierze aksamitnej konsystencji, miksuj na wysokich obrotach 5 minut. Zmniejsz obroty do niskich, dodaj ekstrakt z wanilii i jeszcze przez chwilę miksuj na wysokich obrotach.
- Połóż jeden placek na patrze obrotowej. Nożem do tortu rozsmaruj masę kremową równomiernie na placku (grubość warstwy ok. 1 cm) obracając paterę. Przykryj drugim plackiem i pokryj warstwą kremu, następnie połóż trzeci placek i posmaruj kremem. Pokryj kremem bok tortu. Posyp tor pokruszonymi orzechami i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Jeśli chcesz, by tort wyglądał wyjątkowo pięknie, możesz przybrać go np. truskawkami. Kolorystycznie i smakowo ciasto komponuje się z nimi wyśmienicie!