Aromatyczna zupa z cukinii i cebuli dymki. Gotowa w zaledwie 15 minut

Aromatyczna zupa z cukinii i cebuli dymki. Gotowa w zaledwie 15 minut
Autor: Shutterstock.com Aromatyczna zupa z cukinii i cebuli dymki. Gotowa w zaledwie 15 minut
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta niskokaloryczna zupa świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, lunch czy nawet kolacja. Przygotowuje się ją ze świeżej cukinii, dzięki czemu jej smak zachwyca. Wystarczy 15 minut, by móc rozkoszować się tą przepyszną zupą.

Krem z cukinii w 15 minut. Zasmakuje każdemu

Pyszna zupa z cukinii to idealny sposób na lekki posiłek, który przygotujemy w zaledwie kilka minut. Jest to idealne danie w środku tygodnia, kiedy mamy ochotę na coś świeżego i domowego, ale nie chcemy spędzić kilku godzin stojąc przy garach w kuchni.

Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani ciężkodostępnych składników. Co fajne w tej zupie to fakt, że można ją zamrozić, a później po prostu rozmrażać kiedy najdzie nas na nią ochota. W odpowiednim pojemniku można ją przechowywać nawet do 3 miesięcy.

Jak zrobić szybką zupę krem z cukinii? Wystarczy kilka kroków

Do przygotowania tej zupy wystarczy pokroić ziemniaki i gotować je w wodzie z kostkami rosołowymi. Następie dodajemy pokrojoną cukinię i znów gotujemy. W następnej kolejności dodajemy cebulę dymkę i znów gotujemy kilka minut.

Później zdejmujemy naszą zupę z ognia, dodajemy wszystkie przyprawy i blendujemy na gładką masę. Zupkę podajemy z serem, który wynosi jej smak na całkowicie nowy poziom. Zupa ta świetnie smakuje i naprawdę warto jej spróbować.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 kilogram cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 100 g sera
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i kroimy.
  • Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  • Kostki rosołowe rozdrabniamy i dodajemy do ziemniaków.
  • Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.
  • Po tym czasie dodajemy posiekaną cukinię i gotujemy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy posiekaną cebulę dymkę i czosnek, znów gotujemy kilka minut.
  • Zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
  • Całość blendujemy na gładką zupę.
  • Podajemy z serem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej