Jak nie marnować żywności? 6 praktycznych wskazówek do wdrożenia od zaraz
Wyrzucenie jednego jabłka to nie tylko utrata pysznego owocu… W ten sposób marnujesz również kilkadziesiąt litrów wody, dzięki którym jabłko urosło, a później zostało przetransportowane do sklepu i Twojego domu. Twoje codzienne decyzje w sklepie i kuchni naprawdę wpływają więc na środowisko! Jak zatem walczyć z marnowaniem jedzenia – z myślą o planecie i domowym budżecie?

Nie marnuj jedzenia w domu – to łatwiejsze, niż myślisz
Wystarczy kilka prostych nawyków, by ograniczyć codzienne marnowanie żywności. Jak to zrobić? Oto 6 wskazówek!
1. Przygotuj jadłospis i listę zakupów
- Sprawdź domowe zapasy – przed wizytą w sklepie przejrzyj lodówkę, szafki i spiżarnię. Niech zapasy będą bazą dla Twojego menu.
- Dopasuj plan posiłków do rodzinnego grafiku – działaj elastycznie. Wycieczka szkolna, wyjazd w delegację czy goście na weekend… Każda z tych sytuacji to inne potrzeby zakupowe.
- Zaplanuj menu na tydzień – rozpisz wszystkie posiłki lub chociaż obiady. Zaangażuj do tego również dziecko: niech wybierze ulubione dania i zrobi rysunki posiłków.
- Zrób dzień czyszczenia lodówki – raz na tydzień gotuj tylko ze składników, które czekają otwarte w lodówce.

2. Naucz się kreatywnie wykorzystywać resztki
- Traktuj resztki jak zwykłe składniki – nadmiar ugotowanego makaronu, lekko zwiędłe warzywa, upieczone mięso czy czerstwe pieczywo to baza dla takich dań jak sałatka, zapiekanka czy zupa.
- Wykorzystuj odpadki również poza kuchnią – zdziwisz się, do czego mogą przydać się odpady bio! Przykładowo: fusy z kawy to dobry nawóz, a skórki z bananów pomogą Ci wypolerować buty.
3. Dbaj o odpowiednie przechowywanie żywności
- Pamiętaj o mrożeniu – pozwala zachować wartości odżywcze i zapewnia zapasy „na czarną godzinę”. Niech więc nadmiar warzyw, owoców, mięsa czy gotowych dań od razu trafia do zamrażarki.
- Myj owoce i warzywa bezpośrednio przed jedzeniem – mycie może przyspieszyć psucie, dlatego nie rób tego tuż przed włożeniem do lodówki czy koszyka na blacie.
- Dbaj o warunki przechowywania – stosuj konkretne zasady dopasowane do produktu, np. trzymaj osobno ziemniaki i cebulę, niech pomidory znajdują się poza lodówką, a brokuły czy marchew przechowuj w chłodzie.
- Zorganizuj lodówkę – przezroczyste pojemniki, woreczki strunowe, opisy z datą przygotowania… To wszystko pomoże Ci w codziennej organizacji zapasów.
4. Twórz listy zakupów i kupuj z głową
- Od razu zapisuj, czego Ci brakuje – w specjalnej aplikacji, notatkach w telefonie lub na kartce.
- Nie rezygnuj, gdy produkt jest „nieidealny” – w trakcie zakupów wybieraj też „mniej idealne” warzywa czy owoce, np. banana z oderwaną końcówką. Zawsze unikaj jednak produktów z pleśnią!
5. Czytaj etykiety i oznaczenia
Sprawdzaj, które oznaczenie znajduje się na opakowaniu żywności – dzięki tej wiedzy można łatwo zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia:
- „Należy spożyć do” – po upływie konkretnej daty produkt może być niebezpieczny dla zdrowia. Jeśli ma takie oznaczenie i jest przeterminowany, nie jedz go.
- „Najlepiej spożyć przed” – oznaczenie informuje o jakości, a nie bezpieczeństwie spożycia. Po upływie konkretnej daty mogą pojawić się niewielkie zmiany w smaku, konsystencji lub zapachu. Jeśli produkt był jednak poprawnie przechowywany i nie widzisz oznak zepsucia, możesz go bezpiecznie zjeść.
Czy wiesz, że… Sklepy Netto biorą udział w specjalnej akcji „Nie marnuję i zyskuję”? W sklepach znajdziesz produkty z krótkim terminem ważności w atrakcyjnych cenach. Dzięki temu nie tylko oszczędzisz pieniądze – masz również realny wpływ na ograniczenie strat żywności!

6. Zaangażuj dziecko do pomocy
- Powierz dziecku małe zadanie w formie zabawy – niech Twoja pociecha włączy się do planowania posiłków, sprawdzania zapasów, czy wybierania produktów. W ten sposób pomożesz budować małe eko nawyki, co zaprocentuje w przyszłości.
Pamiętaj: Każda drobna decyzja i każdy mały krok mają znaczenie! Planowanie codziennego menu, świadome czytanie etykiet, kreatywne wykorzystanie zapasów i resztek… te proste sposoby pomogą Ci uniknąć wyrzucania jedzenia. Zrób coś dobrego dla swojego portfela i dla środowiska – zmniejsz ilość marnowanej żywności z Netto!