Jak nie marnować żywności? 6 praktycznych wskazówek do wdrożenia od zaraz

2025-04-09 9:56 Materiał reklamowy

Wyrzucenie jednego jabłka to nie tylko utrata pysznego owocu… W ten sposób marnujesz również kilkadziesiąt litrów wody, dzięki którym jabłko urosło, a później zostało przetransportowane do sklepu i Twojego domu. Twoje codzienne decyzje w sklepie i kuchni naprawdę wpływają więc na środowisko! Jak zatem walczyć z marnowaniem jedzenia – z myślą o planecie i domowym budżecie?

zakupy jedzeniowy
Autor: Materiał prasowy

Nie marnuj jedzenia w domu – to łatwiejsze, niż myślisz

Wystarczy kilka prostych nawyków, by ograniczyć codzienne marnowanie żywności. Jak to zrobić? Oto 6 wskazówek!

1. Przygotuj jadłospis i listę zakupów

  • Sprawdź domowe zapasy – przed wizytą w sklepie przejrzyj lodówkę, szafki i spiżarnię. Niech zapasy będą bazą dla Twojego menu.
  • Dopasuj plan posiłków do rodzinnego grafiku – działaj elastycznie. Wycieczka szkolna, wyjazd w delegację czy goście na weekend… Każda z tych sytuacji to inne potrzeby zakupowe.
  • Zaplanuj menu na tydzień – rozpisz wszystkie posiłki lub chociaż obiady. Zaangażuj do tego również dziecko: niech wybierze ulubione dania i zrobi rysunki posiłków. 
  • Zrób dzień czyszczenia lodówki – raz na tydzień gotuj tylko ze składników, które czekają otwarte w lodówce.
krojenie resztek
Autor: Materiał prasowy

2. Naucz się kreatywnie wykorzystywać resztki

  • Traktuj resztki jak zwykłe składniki – nadmiar ugotowanego makaronu, lekko zwiędłe warzywa, upieczone mięso czy czerstwe pieczywo to baza dla takich dań jak sałatka, zapiekanka czy zupa. 
  • Wykorzystuj odpadki również poza kuchnią – zdziwisz się, do czego mogą przydać się odpady bio! Przykładowo: fusy z kawy to dobry nawóz, a skórki z bananów pomogą Ci wypolerować buty. 

3. Dbaj o odpowiednie przechowywanie żywności

  • Pamiętaj o mrożeniu – pozwala zachować wartości odżywcze i zapewnia zapasy „na czarną godzinę”. Niech więc nadmiar warzyw, owoców, mięsa czy gotowych dań od razu trafia do zamrażarki. 
  • Myj owoce i warzywa bezpośrednio przed jedzeniem – mycie może przyspieszyć psucie, dlatego nie rób tego tuż przed włożeniem do lodówki czy koszyka na blacie.
  • Dbaj o warunki przechowywania – stosuj konkretne zasady dopasowane do produktu, np. trzymaj osobno ziemniaki i cebulę, niech pomidory znajdują się poza lodówką, a brokuły czy marchew przechowuj w chłodzie.
  • Zorganizuj lodówkę – przezroczyste pojemniki, woreczki strunowe, opisy z datą przygotowania… To wszystko pomoże Ci w codziennej organizacji zapasów.
Netto - niemarnowanie jedzenia

4. Twórz listy zakupów i kupuj z głową

  • Od razu zapisuj, czego Ci brakuje – w specjalnej aplikacji, notatkach w telefonie lub na kartce. 
  • Nie rezygnuj, gdy produkt jest „nieidealny” – w trakcie zakupów wybieraj też „mniej idealne” warzywa czy owoce, np. banana z oderwaną końcówką. Zawsze unikaj jednak produktów z pleśnią!

5. Czytaj etykiety i oznaczenia

Sprawdzaj, które oznaczenie znajduje się na opakowaniu żywności – dzięki tej wiedzy można łatwo zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia:

  • „Należy spożyć do” – po upływie konkretnej daty produkt może być niebezpieczny dla zdrowia. Jeśli ma takie oznaczenie i jest przeterminowany, nie jedz go. 
  • „Najlepiej spożyć przed” – oznaczenie informuje o jakości, a nie bezpieczeństwie spożycia. Po upływie konkretnej daty mogą pojawić się niewielkie zmiany w smaku, konsystencji lub zapachu. Jeśli produkt był jednak poprawnie przechowywany i nie widzisz oznak zepsucia, możesz go bezpiecznie zjeść.

Czy wiesz, że… Sklepy Netto biorą udział w specjalnej akcji „Nie marnuję i zyskuję”? W sklepach znajdziesz produkty z krótkim terminem ważności w atrakcyjnych cenach. Dzięki temu nie tylko oszczędzisz pieniądze – masz również realny wpływ na ograniczenie strat żywności! 

odpady bio
Autor: Materiał prasowy

6. Zaangażuj dziecko do pomocy

  • Powierz dziecku małe zadanie w formie zabawy – niech Twoja pociecha włączy się do planowania posiłków, sprawdzania zapasów, czy wybierania produktów. W ten sposób pomożesz budować małe eko nawyki, co zaprocentuje w przyszłości. 

Pamiętaj: Każda drobna decyzja i każdy mały krok mają znaczenie! Planowanie codziennego menu, świadome czytanie etykiet, kreatywne wykorzystanie zapasów i resztek… te proste sposoby pomogą Ci uniknąć wyrzucania jedzenia. Zrób coś dobrego dla swojego portfela i dla środowiska – zmniejsz ilość marnowanej żywności z Netto!