Na Wielkanoc podaję jajka w tym sosie. Robię je ekspresowo tuż przed przyjściem gości

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka to symbol Wielkanocy i nie może ich zabraknąć podczas tych wiosennych świąt. W tym roku zamiast faszerowanych jajek warto podać je w pysznym sosie. To małe danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe. Można przygotować je nawet w ostatniej chwili. Poznajcie prosty i szybki przepis na jajka w sosie rosyjskim.
Jajka w sosie – najlepsza przekąska nie tylko na Wielkanoc
Jajka to sosie to znana i lubiana przekąska, która królowała w czasach PRL-u. Z czasem przepis został zapomniany, ale powoli wraca do łask. Właśnie dlatego podczas tegorocznych świąt wielkanocnych można wykorzystać tę prostą recepturę przepis i zaskoczyć bliskich wybornymi jajkami w sosie rosyjskim. Ugotowane na twardo jajka podaje się w znakomitym sosie majonezowym z dodatkiem ostrej musztardy rosyjskiej, który wzbogacony jest marynowanymi pieczarkami, ogórkami konserwowymi i cebulą. Przepis na jajka w sosie rosyjskim warto zapisać, ponieważ można korzystać z niego na inne okazje.
Jak zrobić dobry sos do jajek?
Pełne smaku jajka na twardo podane w sosie rosyjskim zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia. Sos do jajek robi się błyskawicznie z kilku niedrogich produktów, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
To najłatwiejszy przepis na wyśmienity sos do jajek ugotowanych na twardo. Wystarczy pokroić pieczarki, ogórki i cebulę, a następnie połączyć je z wymieszanym wcześniej majonezem z jogurtem greckim i rosyjską musztardą. Ten rodzaj musztardy wyróżnia się ostrym smakiem. Sprawdzi się też musztarda Dijon, sarepska czy angielska.
Jak zrobić jajka w sosie rosyjskim?
Przepis na pyszne jajka w sosie rosyjskim na wielkanocne śniadanie jest bardzo łatwy. Tę elegancką świąteczną przekąskę robi się ekspresowo, więc można przygotować ją nawet w ostatniej chwili. Nie licząc gotowania jajek, przygotowanie nie powinno przekroczyć kwadransa. To również świetny przepis dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w przyrządzaniu potraw na Wielkanoc.
Jak więc przygotować smaczne jajeczka w sosie, którego smak podkręca ostra musztarda rosyjska? Proste i błyskawiczne przygotowanie to nie wszystkie zalety tej wielkanocnej przekąski.
- 1. krok – przygotowanie sosu z dodatkiem musztardy rosyjskiej
- 2. krok – pokrojenie warzyw i połączenie ich z sosem
- 3. krok – przelanie sosu na talerz i ułożenie na nim połówek jajek na twardo
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 50 g pieczarek marynowanych
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z jogurtem greckim i musztardą rosyjską. Doprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki marynowane i ogórki konserwowe odcedzić z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać. Przełożyć na większy talerz lub półmisek.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki jajka. Posypać koperkiem.
- Podawać na wielkanocne śniadanie lub na inne okazje.