Poznaj Koreę od kuchni. Nowa książka z przepisami na koreańskie przysmaki od dziś w księgarniach
Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Poznaj koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków. Tę wiedzę zdobędziesz dzięki nowej książce kulinarnej „Korea od kuchni”, która od dziś dostępna jest w księgarniach w całym kraju. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem koreańskich przysmaków.

Czym charakteryzuje się kuchnia koreańska?
Kuchnia koreańska jest coraz bardziej popularna na całym świecie. Dzięki swojemu unikalnemu smakowi, prozdrowotnym właściwościom fermentowanych produktów i bogactwu składników zdobywa rzesze fanów. To fascynująca mieszanka smaków, aromatów i technik kulinarnych. Czym wyróżnia się kuchnia koreańska?
- Ostre smaki – kuchnia koreańska słynie z ostrych potraw, do przygotowania których wykorzystuje się takie produkty, jak pasta gochujang, proszek z papryki chili gochugaru i wiele innych pikantnych przypraw oraz dodatków.
- Równowaga – Koreańczycy dążą do równowagi smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego.
- Fermentacja – jest to kluczowy element kuchni koreańskiej. Sfermentowane produkty, takie jak kiszone warzywa kimchi, pasta z fermentowanej soi doenjang czy pasta z fermentowanej papryki chili gochujang, są podstawą wielu dań i nadają im charakterystyczny smak umami.
- Grillowanie – koreańskie BBQ to popularny sposób spożywania posiłków, gdzie mięso jest grillowane na stole przez gości w restauracjach czy barach.
- Banchan – to zestaw małych, różnorodnych przystawek serwowanych do każdego posiłku. Mogą to być kiszonki, warzywa, owoce morza, mięso czy tofu.
- Ryż – jest podstawowym składnikiem diety koreańskiej. Zazwyczaj serwuje się go po ugotowaniu na parze.
- Zupy i gulasze – potrawy te są ważnym elementem kuchni koreańskiej. Często zawierają mięso, warzywa, tofu i makaron.
- Warzywa – kuchnia koreańska obfituje w warzywa świeże i kiszone.
- Owoce morza – ze względu na położenie geograficzne owoce morza odgrywają ważną rolę w kuchni koreańskiej i często stanowią główny składnik potraw.
- Zioła i przyprawy – potrawy doprawia się wieloma różnymi ziołami i wykorzystuje różne przyprawy, takie jak czosnek, imbir, sezam, olej sezamowy, sos sojowy i gochugaru.
Do najpopularniejszych potraw kuchni koreańskiej zalicza się:
- Kimchi – kiszone warzywa, podstawa kuchni koreańskiej
- Bibimbap – ryż z warzywami, mięsem i jajkiem oraz pastą gochujang
- Bulgogi – marynowana i grillowana wołowina
- Galbi – marynowane i grillowane żeberka wołowe
- Tteokbokki – kluski ryżowe w ostrym sosie gochujang
- Japchae – smażony makaron szklany z warzywami i mięsem
- Samgyeopsal – grillowany boczek wieprzowy
- Kimchi jjigae – gulasz z kimchi
- Doenjang jjigae – gulasz z pasty doenjang
„Korea od kuchni” – nowa książka kulinarna z przepisami
Ta książka kulinarna prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Oprócz oryginalnych receptur „Korea od kuchni” Anity Raszki zawiera porcję wiedzy. Każdy przepis opatrzony jest objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. „Korea od kuchni” zawiera także listę podstawowych składników i przypraw wykorzystywanych w kuchni tego azjatyckiego kraju. Większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z produktami kuchni świata.
W książce „Korea od kuchni” Anita Raszka przedstawia przepisy na najpopularniejsze dania uliczne i domowe, co pozwala na spróbowanie obu tak różnych obliczy kuchni południowokoreańskiej. Wybrane potrawy należą nie tylko do najpopularniejszych w Korei Południowej, ale przede wszystkim można w prosty sposób przygotować je w domu.
Zobacz galerię i dowiedz się, jak ugotować ryż. To podstawowy składnik wykorzystywany w daniach kuchni koreańskiej.
