Poznaj Koreę od kuchni. Nowa książka z przepisami na koreańskie przysmaki od dziś w księgarniach

2025-03-26 10:01

Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Poznaj koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków. Tę wiedzę zdobędziesz dzięki nowej książce kulinarnej „Korea od kuchni”, która od dziś dostępna jest w księgarniach w całym kraju. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem koreańskich przysmaków.

Korea od kuchni
Autor: Wydawnictwo RM Smaki Korei w twojej kuchni. Beszamel poleca nową książkę kulinarną.

Czym charakteryzuje się kuchnia koreańska?

Kuchnia koreańska jest coraz bardziej popularna na całym świecie. Dzięki swojemu unikalnemu smakowi, prozdrowotnym właściwościom fermentowanych produktów i bogactwu składników zdobywa rzesze fanów. To fascynująca mieszanka smaków, aromatów i technik kulinarnych. Czym wyróżnia się kuchnia koreańska?

  • Ostre smaki – kuchnia koreańska słynie z ostrych potraw, do przygotowania których wykorzystuje się takie produkty, jak pasta gochujang, proszek z papryki chili gochugaru i wiele innych pikantnych przypraw oraz dodatków.
  • Równowaga – Koreańczycy dążą do równowagi smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego.
  • Fermentacja – jest to kluczowy element kuchni koreańskiej. Sfermentowane produkty, takie jak kiszone warzywa kimchi, pasta z fermentowanej soi doenjang czy pasta z fermentowanej papryki chili gochujang, są podstawą wielu dań i nadają im charakterystyczny smak umami.
  • Grillowaniekoreańskie BBQ to popularny sposób spożywania posiłków, gdzie mięso jest grillowane na stole przez gości w restauracjach czy barach.
  • Banchan – to zestaw małych, różnorodnych przystawek serwowanych do każdego posiłku. Mogą to być kiszonki, warzywa, owoce morza, mięso czy tofu.
  • Ryż – jest podstawowym składnikiem diety koreańskiej. Zazwyczaj serwuje się go po ugotowaniu na parze.
  • Zupy i gulasze – potrawy te są ważnym elementem kuchni koreańskiej. Często zawierają mięso, warzywa, tofu i makaron.
  • Warzywa – kuchnia koreańska obfituje w warzywa świeże i kiszone.
  • Owoce morza – ze względu na położenie geograficzne owoce morza odgrywają ważną rolę w kuchni koreańskiej i często stanowią główny składnik potraw.
  • Zioła i przyprawy – potrawy doprawia się wieloma różnymi ziołami i wykorzystuje różne przyprawy, takie jak czosnek, imbir, sezam, olej sezamowy, sos sojowy i gochugaru.

Do najpopularniejszych potraw kuchni koreańskiej zalicza się:

  • Kimchi – kiszone warzywa, podstawa kuchni koreańskiej
  • Bibimbap – ryż z warzywami, mięsem i jajkiem oraz pastą gochujang
  • Bulgogi – marynowana i grillowana wołowina
  • Galbi – marynowane i grillowane żeberka wołowe
  • Tteokbokki – kluski ryżowe w ostrym sosie gochujang
  • Japchae – smażony makaron szklany z warzywami i mięsem
  • Samgyeopsal – grillowany boczek wieprzowy
  • Kimchi jjigae – gulasz z kimchi
  • Doenjang jjigae – gulasz z pasty doenjang

„Korea od kuchni” – nowa książka kulinarna z przepisami

Ta książka kulinarna prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Oprócz oryginalnych receptur „Korea od kuchni” Anity Raszki zawiera porcję wiedzy. Każdy przepis opatrzony jest objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. „Korea od kuchni” zawiera także listę podstawowych składników i przypraw wykorzystywanych w kuchni tego azjatyckiego kraju. Większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z produktami kuchni świata.

W książce „Korea od kuchni” Anita Raszka przedstawia przepisy na najpopularniejsze dania uliczne i domowe, co pozwala na spróbowanie obu tak różnych obliczy kuchni południowokoreańskiej. Wybrane potrawy należą nie tylko do najpopularniejszych w Korei Południowej, ale przede wszystkim można w prosty sposób przygotować je w domu.

Zobacz galerię i dowiedz się, jak ugotować ryż. To podstawowy składnik wykorzystywany w daniach kuchni koreańskiej.

Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Beszamel SE Google News
Jemy co chcemy
Zupa krem z groszku i mięty