Wieprzowina BBQ po koreańsku. Błyskawiczne danie na duży głód
2022-10-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wieprzowina BBQ po koreańsku to pyszne i niedrogie danie o zdecydowanym smaku i pięknym aromacie. Nie potrzeba do jej przygotowania mięsa z najlepszej wieprzowiny, wystarczy swojska łopatka. Koreańskie przyprawy warto sobie kupić, bo dania koreańskie są często prostsze do przygotowania niż chińszczyna i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 700 g łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/3 szklanki koreańskiej czerwonej pasty chili, Gochujang (do nabycia on-line, można zastąpić sproszkowanym chili, pastą z czerwonej papryki zmieszaną z miso, srirachą lub tajską pastą z chili)
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić winnym)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 150ºC.
- W misce wymieszaj, czosnek, imbir, pastę chili, płatki czerwonej papryki, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier i pieprz, a następnie dodaj wieprzowinę i dokładnie wymieszaj mięso z marynatą. Przykryj i schłódź przez 30 minut – 1 godzinę.
- Na dużej patelni lub woku, na średnim ogniu, rozgrzej olej, aż będzie skwierczący.
- Dodawaj partiami wieprzowinę (nie przepełniaj patelni, by olej się nie schłodził). Smaż około 3-5 minut lub do lekkiej chrupkości.
- Usmażone mięso zdejmuj z patelni i przełóż do naczynia, żaroodpornego, które włóż do ciepłego piekarnika.
- Gdy skończysz smażenie, posyp wierzch dania posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dodatkiem ryżu i warzyw.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na dania z łopatki wieprzowej