Wieprzowina BBQ po koreańsku. Błyskawiczne danie na duży głód

Wieprzowina BBQ po koreańsku. Błyskawiczne danie na duży głód
Autor: Shutterstock Pyszną wieprzowinę po koreańsku zrobisz w czasie potrzebnym do ugotowania ryżu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wieprzowina BBQ po koreańsku to pyszne i niedrogie danie o  zdecydowanym smaku i pięknym aromacie. Nie potrzeba do jej przygotowania mięsa z najlepszej wieprzowiny, wystarczy swojska łopatka. Koreańskie przyprawy warto sobie kupić, bo dania koreańskie są często prostsze do przygotowania niż chińszczyna i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI

  • 700 g łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/3 szklanki koreańskiej czerwonej pasty chili, Gochujang (do  nabycia on-line, można zastąpić sproszkowanym chili, pastą z czerwonej papryki zmieszaną z miso,  srirachą lub tajską pastą z chili)
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić winnym)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypiorek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 150ºC.
  • W misce wymieszaj, czosnek, imbir, pastę chili, płatki czerwonej papryki, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier i pieprz, a następnie dodaj wieprzowinę i dokładnie wymieszaj mięso z marynatą. Przykryj i schłódź przez 30 minut – 1 godzinę.
  • Na dużej patelni lub woku, na średnim ogniu, rozgrzej olej, aż będzie skwierczący.
  • Dodawaj partiami wieprzowinę (nie przepełniaj patelni, by olej się nie schłodził). Smaż około 3-5 minut lub do lekkiej chrupkości.
  • Usmażone mięso zdejmuj z patelni i przełóż do naczynia, żaroodpornego, które włóż do ciepłego piekarnika.
  • Gdy skończysz smażenie, posyp wierzch dania posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dodatkiem ryżu i warzyw.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na dania z łopatki wieprzowej

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej