Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
2021-03-29
łatwy
30 min
4
BULGOGI po koreańsku oznacza „ogień” i „mięso”. Bulgogi wołowe to jedna z najpopularniejszych potraw koreańskich. Jest to delikatna, cienko pokrojona, pysznie przyrumieniona wołowina. Tradycyjnie przygotowywana na otwartym ogniu lub na żeliwnej patelni. Marynowana wołowina jest lekko słodka, pikantna i charakterystycznie doprawiona sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, sezamem i szczypiorkiem oraz świeżo startą dojrzałą gruszką azjatycką, która zmiękczy mięso. Oto przepis na wołowinę po koreańsku!
SKŁADNIKI
- 500 g wołowiny (polędwicy, udźca lub łaty)
- olej roślinny do smażenia
- Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 azjatycka gruszka, start (można ją zastąpić małym kwaśnym jabłkiem)
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 1 łyżka wina białego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu BBQ
- 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 cebule szalotki lub 1 duża cebula, pokrojone w piórka
- Do dekoracji:
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
- 1 łyżka szczypioru, posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso włóż na 1 godzinę do zamrażarki. Lekko zamrożone mięso pokrój na paski szerokości około 4 cm, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki, grubości zaledwie 2 mm. Zamrożenie mięsa ułatwia to zadanie.
- Dodaj wszystkie składniki marynaty do płytkiej miski i wymieszaj. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Przykryj miskę i marynuj przez 30 minut w temperaturze pokojowej jeśli używasz polędwicy, w przypadku udźca marynuj 2 godziny, a w przypadku łaty wstaw do lodówki na noc.
- Marynowaną wołowinę wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Podgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego na średnim ogniu na dużej żeliwnej patelni, w woku lub na patelni z nieprzywieralną powłoką.
- Podziel mięso na 4 porcje, dodając na patelnię zawsze tylko 1 porcję, aby mięso smażyło się, a nie gotowało w parze, którą wytworzy. Chwyć szczypcami porcję mięsa razem z dodatkami, poczekaj chwilę, aby płynna marynata spłynęła do miski i wrzuć porcję mięsa na rozgrzany tłuszcz, smaż przez 1-2 minuty. Odwróć mięso i smaż kolejne j 1-2 minuty lub do zrumienienia, ale nie przesmaż mięsa. Przełóż na talerz i szczelnie przykryj folią. Powtórz to samo z pozostałymi porcjami mięsa.
- Podawaj z ryżem posypane prażonym sezamem i świeżym szczypiorkiem.