Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni

Bulgogi - wołowina po koreańsku z patelni
Autor: Shutterstock Przyrumieniona wołowina z patelni w pysznym słodko-kwaśnym sosie z ryżem
łatwy
30 min
4

BULGOGI po koreańsku oznacza „ogień” i „mięso”. Bulgogi wołowe to jedna z najpopularniejszych potraw koreańskich. Jest to delikatna, cienko pokrojona, pysznie przyrumieniona wołowina. Tradycyjnie przygotowywana na otwartym ogniu lub na żeliwnej patelni. Marynowana wołowina jest lekko słodka, pikantna i charakterystycznie doprawiona sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, sezamem i szczypiorkiem oraz świeżo startą dojrzałą gruszką azjatycką, która zmiękczy mięso. Oto przepis na wołowinę po koreańsku!

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny (polędwicy, udźca lub łaty)
  • olej roślinny do smażenia
  • Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 azjatycka gruszka, start (można ją zastąpić małym kwaśnym jabłkiem)
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 łyżka wina białego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu BBQ
  • 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 3 cebule szalotki lub 1 duża cebula, pokrojone w piórka
  • Do dekoracji:
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 1 łyżka szczypioru, posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso włóż na 1 godzinę do zamrażarki. Lekko zamrożone mięso pokrój na paski szerokości około 4 cm, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki, grubości zaledwie 2 mm. Zamrożenie mięsa ułatwia to zadanie. 
  • Dodaj wszystkie składniki marynaty do płytkiej miski i wymieszaj. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Przykryj miskę  i marynuj przez 30 minut w temperaturze pokojowej jeśli używasz polędwicy, w przypadku udźca marynuj 2 godziny, a w przypadku łaty wstaw do lodówki na noc.
  • Marynowaną wołowinę wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Podgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego na średnim ogniu na dużej żeliwnej patelni, w woku lub na patelni z nieprzywieralną powłoką.
  • Podziel mięso na 4 porcje, dodając na patelnię zawsze tylko 1 porcję, aby mięso smażyło się, a nie gotowało w parze, którą wytworzy. Chwyć szczypcami porcję mięsa razem z dodatkami, poczekaj chwilę, aby płynna marynata spłynęła do miski i wrzuć porcję mięsa na rozgrzany tłuszcz, smaż przez 1-2 minuty. Odwróć mięso  i smaż kolejne j 1-2 minuty lub do zrumienienia, ale nie przesmaż mięsa. Przełóż na talerz i szczelnie przykryj folią. Powtórz to samo z pozostałymi porcjami mięsa. 
  • Podawaj z ryżem posypane prażonym sezamem i świeżym szczypiorkiem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej